Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nazadnje je bilo treba manj kot 26 evrov za megavatno uro plačati konec septembra 2021. Strokovnjaki padanje cen pripisujejo presežni ponudbi in ne izključujejo nadaljnjega padanja cen, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra, potem ko je bil konec avgusta dosežen cenovni rekord s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU-ja.

Kot odgovor na skokovito rast cen so se članice Unije med drugim dogovorile za dinamično omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih za megavatno uro. Mehanizem, o katerem so članice dogovor po dolgotrajnih usklajevanjih dosegle decembra lani, se je začel uporabljati sredi februarja.

Prav tako razmeroma mila zima ni pretirano izpraznila podzemnih skladišč plina, zdaj pa poteka njihovo pospešeno polnjenje pred naslednjo jesensko-zimsko sezono. Cilj EU-ja je doseči vsaj 90-odstotno zapolnjenost skladišč plina na začetku prihodnje zime, trenutno je ta že pri več kot 66 odstotkih.