Nečas sedaj upa, da bo s pomočjo nepovezanih poslancev in tistih, ki bi utegnili preiti na njegovo stran, uspel sestaviti novo vlado. Foto: EPA
Nečas sedaj upa, da bo s pomočjo nepovezanih poslancev in tistih, ki bi utegnili preiti na njegovo stran, uspel sestaviti novo vlado. Foto: EPA

"Veseli me, da smo našli dovolj poslancev za podporo vladnemu reformnemu programu," je po glasovanju dejal Nečas.

Na dan, ko je češki parlament z glasovanjem o zaupnici odločil o nadaljnji usodi češke vlade, je premier Petr Nečas izpostavil pomen vladnih varčevalnih načrtov. "Dolgovi bodo uničili prihodnost naše države," je v Pragi danes poudaril vodja desnosredinske Demokratske državljanske stranke (ODS), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nečas se je odločil, da gre v parlament po zaupnico, potem ko je razpadla vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo Demokratska državljanska stranka (ODS), stranka TOP 09 in Stranka Javne zadeve (VV). Povod za razpad je bil razkol v vrstah VV, ki je sledil korupcijskemu škandalu ustanovitelja stranke, nekdanjega ministra za promet Vita Barte.

Nečas sedaj upa, da bo s pomočjo nepovezanih poslancev in tistih, ki bi utegnili preiti na njegovo stran, uspel sestaviti novo vlado.

Konservativna stranka TOP 09 zunanjega ministra Karla Schwarzenberga naj bi po pričakovanjih ostala v koaliciji. Prav tako je podporo Nečasevi vladi izrekla skupina poslancev iz vrst VV pod vodstvom premierove namestnice Karoline Peakejeve.

Z načrti premiera pa ni zadovoljna opozicija, ki vladi očita, da ji gre zgolj za obstanek na oblasti. Po besedah socialdemokrata Davida Ratha se nekateri "oblasti držijo kot klopi kože". Opozicija tudi meni, da vladni varčevalni ukrepi niso uravnoteženi v zadostni meri in naj bi udarili zlasti po žepih upokojencev.