Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je na Twitterju sporočila češka policija, bodo nadzor na vseh 27 nekdanjih mejnih prehodih na meji s Slovaško začeli izvajati v noči na četrtek, ukrep pa bo veljal najmanj deset dni.

Češka in Slovaška sta sicer članici schengenskega območja.

Po podatkih češke policije so med začetkom junija in začetkom prejšnjega tedna na Češkem prijeli 9500 nezakonitih prebežnikov, medtem ko so jih v vsem lanskem letu prijeli 1330.

Češki notranji minister Vit Rakušan je povedal, da so od začetka letošnjega leta skupno prijeli že 11.000 prebežnikov. Skupja z nezakonitimi migracijami narašča tudi kriminal, ki je povezan s tihotapljenjem ljudi.

"Izčrpali smo vse običajne možnosti," je odločitev za uvedbo nadzora na meji s Slovaško pojasnil Rakušan in dodal, so zaradi razmer "nervozni tudi na nemški strani meje".

Po besedah češkega premierja Petra Fiale med prebežniki prevladujejo Sirci, ki čez Češko potujejo v druge države članice Evropske unije

"Ta preventivni ukrep moramo uporabiti, da rešimo razmere dolgoročno in odvrnemo prebežnike od te migrantske poti," je pojasnil na novinarski konferenci.