Nevladne organizacije bi morale bolj spodbujati aktivno državljanstvo. Foto: EPA
Nevladne organizacije bi morale bolj spodbujati aktivno državljanstvo. Foto: EPA

Dvodnevna konferenca v organizaciji CNVOS-a služi predstavitvi dobrih praks tujih in domačih nevladnih organizacij pri vzpostavljanju tesnejših vezi med državljani in institucijami EU-ja.

Številni predstavniki tujih organizacij skušajo s tem med slovenskimi nevladnimi organizacijami zbuditi večji interes za sodelovanje pri projektih aktivnega državljanstva, ki jim sicer EU v okviru programa Evropa za državljane namenja vse več pozornosti oziroma prevedeno v razumljiv jezik - sredstev.

Slovenija je glede dejavnosti na področju aktivnega državljanstva pri repu držav EU, saj institucije civilne družbe niso v večji meri vključene v dogajanje na evropski ravni. Svetlo izjemo predstavljajo nekateri projekti, namenjeni predvsem posameznim ciljnim skupinam, kot npr. mladim, invalidom in drugim. Tudi sicer v Sloveniji skoraj ni organizacij, ki bi se na politični ravni ukvarjale z vprašanji EU-ja.

Konferenca ponuja tudi praktično delo, saj bo drugi dan srečanja namenjen oblikovanju konkretnih idej in predlogov za aktivnejšo vlogo slovenske civilne družbe pri povezovanju državljanov z EU-jem.