Sedem milijard evrov države članice ne porabijo v skladu s pravili. Foto: EPA
Sedem milijard evrov države članice ne porabijo v skladu s pravili. Foto: EPA

Član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl je predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu danes v Ljubljani predal letno poročilo sodišča za lani. Med značilnimi napakami so evropski revizorji izpostavili slovenski primer nepravilne državne pomoči skupini avtomobilskih podjetij, ki ji je bila pomoč dodeljena v okviru sheme za mala in srednja podjetja, čeprav je to podjetje dejansko v lasti velikih družb.

S predsednikom DZ-ja sta tako razpravljala tudi o tem, kaj je treba v prihodnje storiti, da se bo stopnja napake pri odhodkih EU-ja, ki je lani po oceni revizorjev znašala 4,7 odstotka, oz. tveganja pri porabi denarja evropskih davkoplačevalcev znižala.

Cvikl je spomnil na ugotovitve Evropskega sodišča, da je stopnja napake - pri čemer ne gre samo za goljufije, temveč tudi za podeljena sredstva, ki niso bila porabljena v skladu z merili - lani vrednostno dosegla sedem milijard evrov. Cvikl pripravljavcem in izvajalcem novih projektov v novi finančni perspektivi svetuje, naj bodo pozornejši na spoštovanje pravil, predvsem pravil javnega naročanja.