Portugalski premier Antonio Costa v Evropskem parlamentu med predstavitvijo prioritet portugalskega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici letošnjega leta. Foto: Reuters
Portugalski premier Antonio Costa v Evropskem parlamentu med predstavitvijo prioritet portugalskega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici letošnjega leta. Foto: Reuters

Ob tem še vedno odmevata cilja, ki ju je v torek predlagala Evropska komisija – da naj članice do marca cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev, do poletja pa najmanj 70 odstotkov odraslih.

Von der Leyen: Načrt je velikopotezen, a takšen mora biti
Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v odzivu na pomisleke glede izvedljivosti teh ciljev danes poudarila, da je dobro imeti ambiciozne cilje in da sta ta cilja vsekakor izvedljiva. "Sta ambiciozna, a morata biti ambiciozna, saj ljudje čakajo na to," je dejala. Nekoliko jasneje je opredelila tudi časovni okvir teh ciljev. Prvega naj bi članice dosegle konec februarja oziroma na začetku marca, drugega pa do konca poletja. V torek so namreč v komisiji na vprašanja o tem, kaj konkretno pomeni "do poletja", dejali, da je vendarle povsem jasno, da "se poletje začne 1. junija in konča 31. avgusta".

Pacta sunt servanda. Cepiva potrebujemo zdaj.
Von der Leynova je ob navedbah iz nekaterih držav, da v prvem četrtletju ne bodo dobile vseh obljubljenih Pfizerjevih cepiv, v sredo tudi poudarila, da se zanaša na to, kar so ji v Pfizerju obljubili pretekli petek, da bodo torej v prvem četrtletju zagotovili vsa cepiva, ki so bila dogovorjena za to obdobje. "Pacta sunt servanda. Imamo pogodbo in ta cepiva potrebujemo zdaj," je poudarila.

Portugalska za pravično, zeleno in digitalno okrevanje po pandemiji
Portugalska se bo sicer za krmilom EU-ja osredotočila na zagotavljanje pravičnega, zelenega in digitalnega okrevanja od pandemije covida-19 na podlagi zajetnega svežnja za spopad Evrope s pandemijo. Predsednica komisije je ob tem poudarila, da si čez deset let, ko se bo ozrla nazaj na ta čas, želi, da bi bile prve besede, ki bi ji prišle na misel, "naslednja generacija EU-ja", kot se sicer imenuje evropski sklad za okrevanje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da mora Pfizer spoštovati pogodbo in dostaviti dogovorjeno količino cepiva. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da mora Pfizer spoštovati pogodbo in dostaviti dogovorjeno količino cepiva. Foto: EPA

Krepitev socialnega stebra in strateške avtonomnosti Unije
Poleg okrevanja portugalsko predsedstvo med prioritetami poudarja tudi krepitev socialnega stebra in strateške avtonomnosti Unije. Costa želi na socialnem vrhu, ki je načrtovan maja v Portu, močno izjavo, ki bo okrepila socialni steber. Eden osrednjih dogodkov med portugalskim predsedovanjem bo tudi vrh sedemindvajseterice z Indijo, ki je prav tako načrtovan maja v Portu. Von der Leynova je danes poudarila, da se ne smejo prezreti izjemnih priložnosti, ki jih prinaša krepitev odnosa z Indijo.

Evropski poslanci so v razpravi s Costo in von der Leynovo večinoma podprli prioritete portugalskega predsedstva. Izpostavili so gospodarske in socialne težave, ki jih je povzročila kriza covida-19. Poudarili so še, da se morajo načrti za okrevanje osredotočiti na ustvarjanje delovnih mest in zmanjševanje neenakosti. Evropska sredstva za obnovo morajo poleg tega prispevati k zelenemu in digitalnemu prehodu, so stališča poslancev povzeli v Evropskem parlamentu.

Romana Tomc: Moramo storiti vse, da širimo naše vrednote in socialne modele
Slovenska evroposlanka Romana Tomc (EPP/SDS) je medtem sporočila, da jo veseli, da portugalsko predsedstvo v ospredje postavlja socialno področje. "Poleg okoljskih tem, spodbujanja razvoja in raziskav moramo narediti vse, da širimo naše vrednote in naše socialne modele," je sporočila v izjavi za javnost. "Drži, da potrebujemo delovna mesta, predvsem za mlade, vendar tudi razumevanje in sodelovanje pri ključnih vprašanjih glede prihodnosti naših socialnih sistemov, kar je tema za vse generacije. Veseli me, da je to prioriteta portugalskega predsedstva in da bo to nadaljevala tudi Slovenija. Pri realizaciji programa jim želim veliko uspeha," je dejala Tomčeva.

Za Portugalsko bo predsedovanje Svetu EU-ja 1. julija letos prevzela Slovenija.