Črna gora bo konec tedna postala tudi uradna kandidatka za članico v Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO
Črna gora bo konec tedna postala tudi uradna kandidatka za članico v Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO

Formalno odločitev za dodelitev statusa kandidatke Črni gori bodo sicer sprejeli voditelji držav članic Evropske unije na zasedanju ta konec tedna v Bruslju. Odločitev bo sprejeta na podlagi priporočila Evropske komisije, ki je v novembrskem poročilu o napredku države na poti v Unijo ocenila, da je ta na to pripravljena.

Makedonija še vedno blokirana zaradi imena
Zeleno luč za Črno goro so ministri prižgali ob sprejetju sklepov o širitvi, v katerih sicer spet niso upoštevali priporočila Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo. Ministri so v sklepih v povezavi z Makedonijo le izrazili pripravljenost, da se k temu vprašanju vrnejo med naslednjim, madžarskim predsedovanjem.

Makedonija je status kandidatke dobila decembra 2005. Glavna ovira za začetek pogajanj je nerešeno vprašanje imena, zaradi katerega Grčija preprečuje njen napredek.

Polletni zastoj med Ankaro in Brusljem
Turčija
že pol leta ni napravila nobenega koraka naprej na poti v Evropsko unijo, vendar belgijsko predsedstvo zanika, da država nazaduje ali stagnira, temveč meni, da je to znak verodostojnosti procesa. Turčija bo korak naprej zelo verjetno naredila januarja ali februarja prihodnje leto, je napovedal belgijski zunanji minister Steven Vanackere.

Takrat bi lahko Turčija po besedah belgijskega ministra odprla poglavje o konkurenci. To je sicer prvič od začetka turških pogajanj oktobra 2005, da Turčija v šestmesečnem semestru predsedovanja posamezne države ni odprla ali zaprla prav nobenega poglavja.