Do selitve v Strasbourg pride enkrat mesečno. Foto: EPA
Do selitve v Strasbourg pride enkrat mesečno. Foto: EPA
Stroški evropskih poslancev

Nenehne selitve Evropskega parlamenta iz Bruslja v francoski Strasbourg nas letno stanejo okoli dvesto milijonov evrov. Pa tudi poslanske plače niso mačji kašelj.

To pa ne moti le njih, saj so tudi sami poslanci selitvam že večkrat odkrito nasprotovali. Kot je za TV Slovenija v prispevku Erika Blatnika dejala evropska poslanka Tanja Fajon, bi moral biti sedež parlamenta en sam, in sicer v Bruslju, kar zlasti velja za čas krize, ko ljudi skrbi, kako bodo živeli.

Podobno meni evropski poslanec Lojze Peterle, ki je dejal, da v dodatni porabi časa in dodatnih stroških ne uživa; raje bi videl, da se vse dogaja na enem mestu. Res pa tako določa pogodba, dodaja Peterle.

Selitve namreč lahko zavrnejo le države članice same, a jih namesto tega še vedno podpirajo.

Peterle: Kot premier sem imel plačo kot nemška glavna sobarica
Na tapeti se pa vedno znova znajdejo tudi poslanske plače, ki so od julija enake za poslance vseh držav članic, in sicer znašajo 7.665,31 evrov bruto oziroma 5.963,33 evrov neto. K temu znesku je treba prišteti še stroške prevoza in dnevnice.

Tanja Fajon je v zvezi s tem dejala, da bi se za to pot odločila tudi ob nižji plači, saj ji predstavlja poseben izziv. Peterle pa meni, da plačo zasluži. "Včasih sem imel pa tako plačo kot šefica sobaric v tretjem nadstopju münchenskega hotela Štirje letni časi. Koliko je bilo to? Kdaj? Tako plačo sem imel kot predsednik vlade," dodaja.

Peterle in Fajonova zaslužek opravičujeta tudi s količino dela, saj na dan delata v povprečju dvanajst ur, poleg tega pa sta precej časa na poti.

Stroški evropskih poslancev