"Na začetku aprila sem razpravljal s prebivalci Pise iz Italije, a seveda me zelo zanima mnenje domače javnosti, zato se dialoga 9. maja v Ljubljani zelo veselim," pravi evropski komisar Janez Potočnik. Foto: EPA

Javna razprava z evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom je eden večjih dogodkov celoletnega projekta "EU Si ti". Gre za projekt, ki ga v evropskem letu državljanov podpirajo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Urad Vlade RS za komuniciranje in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, izvaja pa mladinska mreža Mama. V okviru projekta bo izvedenih 29 dogodkov po celotni Sloveniji. Ti so namenjeni ozaveščanju prebivalstva o pravicah, ki izhajajo iz državljanstva Evropske unije in razpravi o aktualnih temah v povezavi z EU-jem, ki so zanimivi za lokalno okolje, kot denimo kmetijstvo, vstop Hrvaške, priprava na črpanje sredstev v naslednjem finančnem okviru EU-ja ... Med njimi pa je tudi pet večjih vsebinskih posvetov o aktualnih tematikah evropskega državljanstva.

Projekt EU Si ti poteka po vsej Sloveniji
Bruselj
EU s pomočjo Dialogov tudi išče odgovore na finančno, ekonomsko in socialno krizo. Foto: EPA

Državljani se pri uresničevanju svojih pravic v EU-ju srečujejo z marsikatero administrativno zagato in prepreko. Evropska komisija je zato napovedala sklop 25 ukrepov, ki jih namerava doseči do konca leta 2013. Med temi ukrepi si je Komisija denimo zadala, da bo potrošnikom pomagala dobiti odškodnino, če bodo imeli težave s trgovcem, tako da bo omogočila hitro in poceni zunajsodno reševanje čezmejnih sporov. Za pare, kjer sta partnerja iz različnih držav članic, živita pa lahko celo v tretji državi članici, je predlagala zakonodajo, s katero bodo tovrstni mednarodni pari lažje ugotovili, katero sodišče je pristojno in katero pravo se uporablja na primer za hišo v skupni lasti ali skupni bančni račun. V primeru ločitev mednarodnih parov pa bo evropska zakonodaja pomagala definirati pravo, po katerem bi se lahko mirneje delilo premoženje. Komisija je tudi napovedala, da bo predlagala zakonodajo za poenostavitev birokratskih postopkov in formalnosti za registracijo avtomobilov, kupljenih v drugi državi članici EU-ja, ter obravnavala primere, v katerih morajo državljani dvakrat plačati davek ob registraciji.

EU želi olajšati nekatere težave in ovire, s katerimi se srečujejo njeni državljani.
Viviane Reding
Po evropskih mestih že od jeseni 2012 potekajo t. i. dialogi z državljani, v katerih podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding in drugi evropski komisarji z državljani razpravljajo o želeni prihodnosti Evropske unije ter o ukrepih in reformah, ki so potrebni za izboljšanje vsakdanjega življenja državljanov EU-ja. Z Redingovo bodo slovenski državljani lahko razpravljali na Dialogu sredi septembra v Trstu. Foto: EPA

V evropskem letu državljanov bo letošnji dan Evrope v Sloveniji posvečen dialogu z državljani. 9. maja bo tako v Cankarjevem domu potekala javna razprava, kjer bo evropski komisar Janez Potočnik poslušal mnenja državljanov o prihodnosti Evrope in odgovarjal na vprašanja, povezana z EU-jem.

Evropska unija je leto 2013 razglasila za evropsko leto državljanov. Vsi prebivalci EU-ja imajo poleg nacionalnega tudi evropsko državljanstvo, ki omogoča tudi dodatne pravice in priložnosti, ki pa jih večina ne pozna dovolj dobro. Zato se je EU odločil, da bo evropsko leto državljanov namenjeno pojasnjevanju, kaj v resnici pomeni biti evropski državljan, in razlagi pravic, ki nam jih državljanstvo prinaša.

Javna razprava o prihodnosti Evropske unije z naslovom "EU Si ti - DIALOG 9/5/13" v Ljubljani, na kateri bo sodeloval evropski okoljski komisar Janez Potočnik, sodi med enega izmed 42 velikih "Dialogov", ki sicer od jeseni 2012 do pomladi 2014 potekajo po državah EU-ja. Razprava v Cankarjevem domu s slovenskimi državljani pa je edini posvet, ki bo potekal prav na dan Evrope.

"Evropa, in s tem tudi Slovenija, je soočena z globoko finančno in ekonomsko krizo. Odgovori, kako iz krize, pa so tudi v naših odzivih na globalne izzive. To so zlasti rast svetovnega prebivalstva, povečana poraba na posameznika in omejenost planeta. Vse večji pritisk na naravne vire bo nedvomno najpomembnejši omejitveni dejavnik pri naših prizadevanjih za rast in nova delovna mesta - tudi v Evropski uniji. Odgovor na našo prihodnjo gospodarsko konkurenčnost in rast je zagotovo inovativnost podjetij pri koriščenju naravnih virov," je za MMC povedal evropski komisar okolje Potočnik.

"Pri oblikovanju prihodnosti je zelo pomembna vloga državljanov. Trdno namreč verjamem, da bo pritisk ozaveščene civilne družbe tisti, ki bo ključno prispeval k odločitvam politikov in gospodarstvenikov k izbiri bolj trajnostno naravnanih rešitev. Potrebe in želje državljanov bi morale vedno predstavljati temelj strateških odločitev," poudarja Potočnik.

V razpravi, ki jo bo povezoval Igor E. Bergant, lahko sodeluje vsakdo, ki bo do zapolnitve mest potrdil svojo navzočnost prek enostavne spletne prijave in si tako zagotovil mesto v Klubu Cankarjevega doma.

Kaj sploh je evropsko državljanstvo?
Letos poteka 20. obletnica koncepta evropskega državljanstva, ki ga je uvedla maastrichtska pogodba kot dopolnitev nacionalnega državljanstva. Vsi državljani 27 držav članic imajo poleg pravic, ki jim jih zagotavlja državljanstvo matične države, tudi dodatne pravice in priložnosti kot evropski državljani, ki jih lahko uresničujemo znotraj evropskega prostora, nekatere pa tudi zunaj EU-ja.

Dialog boste lahko spremljali tudi v neposrednem televizijskem prenosu na 3. programu RTV Slovenija (od 16.30 do 17.45) in na multimedijskem portalu MMC RTVSLO, v razpravo pa se lahko vključite tudi na Twitterju z #eusiti in pred dogodkom s postavljanjem vprašanj, ki se bodo lahko zastavila komisarju.

Za najbolj cenjeno pravico državljanstva EU-ja velja svoboda gibanja. Državljani EU-ja vsako leto opravijo več kot milijardo potovanj znotraj EU-ja in vedno več jih izkorišča pravico do prebivanja v drugi državi članici. Leta 2009 je tako po ocenah 11,9 milijona državljanov živelo v drugi državi članici EU-ja, leta 2010 pa se je ta številka povzpela na 12,3 milijona.

Med številne preostale pravice evropskega državljanstva spadajo tudi možnost voliti in biti voljen na lokalnih in evropskih volitvah v državi članici EU-ja, če tam prebivamo, pravica do konzularne zaščite v tujini, ki jo nudi druga država članica pod enakimi pogoji kot svojim državljanom, če naša država nima svojega konzularnega ali diplomatskega predstavništva v tuji državi, pravica nasloviti peticijo na Evropski parlament ter se pritožiti pri varuhu človekovih pravic. Od leta 2012 naprej pa obstaja tudi priložnost sodelovanja pri evropski državljanski pobudi.

Rdeča nit vseh dialogov so trije vsebinski sklopi: pravice, ki jih prinaša državljanstvo EU-ja, trenutna gospodarsko-finančni položaj v EU-ju ter prihodnost Evropske unije. Večina vprašanj državljanov se v veliki meri navezuje prav na ta področja, kjer so trenutne skrbi Evropejcev največje. Seveda pa državljani v dialogu lahko postavijo katero koli vprašanje, ki se navezuje na evropsko tematiko.

Evropski državljani imajo tudi pravico dostopa do blaga in storitev v drugih članicah EU-ja in pravico do izobraževanja, priznanja poklicnih kvalifikacij, pridobitve ali ohranitve pravic iz socialne varnosti. Na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja pa je državljanom EU-ja zagotovljena nujna zdravstvena pomoč v drugih državah članicah, pod določenimi pogoji pa tudi možnost načrtnega zdravljenja v drugi državi.

Slovenci se čutimo državljane EU-ja
Po raziskavi Eurobarometra se je za evropske državljane opredelilo 68 odstotkov Slovencev, kar za pet odstotkov presega povprečje v EU-ju (63 odstotkov). Občutek pripadnosti državljanstvu EU-ja je med Slovenci v primerjavi z merjenjem pomladi 2012 celo rahlo porasel. Pri poznavanju pravic, ki jih prinaša državljanstvo EU-ja, pa so Slovenci povsem razdeljeni. 51 odstotkov jih je menilo, da pravice poznajo, 49 odstotkov pa, da jih ne pozna.

Glede na raziskavo Eurobarometra bi kar 59 odstotkov Slovencev želelo izvedeti več o pravicah, ki jih imajo kot državljani EU-ja. Malo manj kot polovica, 48 odstotkov, jih želi vedeti več o možnostih zaposlitve v drugi državi članici. Očitno je to posledica trenutne gospodarsko-finančne krize v Sloveniji, saj pri tem vprašanju najbolj odstopamo od povprečja EU-ja, medtem ko možnost zaposlitve v drugih državah EU-ja v povprečju zanima le 38 odstotkov anketiranih.

Dialogu z evropskim komisarjem Potočnikom bo 16. septembra sledil Dialog s podpredsednico Evropske komisije Viviane Reding v Trstu. Gre za poseben vseevropski dialog, na katerem bodo sodelovali državljani Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki bo tedaj predvidoma že 28. članica Evropske unije.

38 odstotkov Slovencev zanima tudi več podrobnosti o možnosti uveljavljanja zdravstvene pomoči v drugi državi članici EU-ja, 29 odstotkov pa prebivanje v drugi državi članici EU-ja. Slabo petino vprašanih (19 odstotkov) pa zanima možnost študija v drugi državi članici EU-ja, 16 odstotkov pa pravica do konzularne zaščite prek katere koli druge države članice EU-ja, kadar v državi zunaj EU-ja ne deluje slovensko diplomatsko predstavništvo.

Z Dialogi do dejavnejšega vključevanja v procese določanja v EU-ju
Po evropskih mestih že od jeseni 2012 potekajo t. i. dialogi z državljani, v katerih podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding in drugi evropski komisarji z državljani razpravljajo o želeni prihodnosti Evropske unije ter o ukrepih in reformah, ki so potrebni za izboljšanje vsakdanjega življenja državljanov EU-ja.

Dialogi z državljani so namreč tudi priložnost za oživitev razprave v državah članicah o evropskih vprašanjih in s tem za spodbujanje dejavnega vključevanja ljudi v procese odločanja na ravni EU-ja ter sodelovanja na volitvah v Evropski parlament, ki bodo prihodnje leto. EU se namreč spopada z resnim upadanjem udeležbe na evropskih volitvah, več kot dve tretjini državljanov EU-ja (68 %) pa menita, da njihov glas v EU-ju ne šteje.

Prihodnje volitve v Evropski parlament pa bodo prve, pri katerih bodo morale države članice pri imenovanju prihodnjega predsednika Evropske komisije upoštevati večinsko voljo državljanov, kot bo ta izražena v sestavi Evropskega parlamenta. Z udeležbo na evropskih volitvah slovenski državljani tako ne bodo izbirali le osmih slovenskih poslancev, ampak bodo vplivali tudi na imenovanje prihodnjega predsednika Evropske komisije.

Javna razprava z evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom je eden večjih dogodkov celoletnega projekta "EU Si ti". Gre za projekt, ki ga v evropskem letu državljanov podpirajo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Urad Vlade RS za komuniciranje in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, izvaja pa mladinska mreža Mama. V okviru projekta bo izvedenih 29 dogodkov po celotni Sloveniji. Ti so namenjeni ozaveščanju prebivalstva o pravicah, ki izhajajo iz državljanstva Evropske unije in razpravi o aktualnih temah v povezavi z EU-jem, ki so zanimivi za lokalno okolje, kot denimo kmetijstvo, vstop Hrvaške, priprava na črpanje sredstev v naslednjem finančnem okviru EU-ja ... Med njimi pa je tudi pet večjih vsebinskih posvetov o aktualnih tematikah evropskega državljanstva.

Projekt EU Si ti poteka po vsej Sloveniji

Državljani se pri uresničevanju svojih pravic v EU-ju srečujejo z marsikatero administrativno zagato in prepreko. Evropska komisija je zato napovedala sklop 25 ukrepov, ki jih namerava doseči do konca leta 2013. Med temi ukrepi si je Komisija denimo zadala, da bo potrošnikom pomagala dobiti odškodnino, če bodo imeli težave s trgovcem, tako da bo omogočila hitro in poceni zunajsodno reševanje čezmejnih sporov. Za pare, kjer sta partnerja iz različnih držav članic, živita pa lahko celo v tretji državi članici, je predlagala zakonodajo, s katero bodo tovrstni mednarodni pari lažje ugotovili, katero sodišče je pristojno in katero pravo se uporablja na primer za hišo v skupni lasti ali skupni bančni račun. V primeru ločitev mednarodnih parov pa bo evropska zakonodaja pomagala definirati pravo, po katerem bi se lahko mirneje delilo premoženje. Komisija je tudi napovedala, da bo predlagala zakonodajo za poenostavitev birokratskih postopkov in formalnosti za registracijo avtomobilov, kupljenih v drugi državi članici EU-ja, ter obravnavala primere, v katerih morajo državljani dvakrat plačati davek ob registraciji.

EU želi olajšati nekatere težave in ovire, s katerimi se srečujejo njeni državljani.