Grški finančni minister Janis Varufakis je v nedeljo opozoril na možnost težav, kot so vnovične predčasne volitve ali referendum, če evroskupina v ponedeljek ne sprejme reformnih ukrepov Grčije. Foto: EPA
Grški finančni minister Janis Varufakis je v nedeljo opozoril na možnost težav, kot so vnovične predčasne volitve ali referendum, če evroskupina v ponedeljek ne sprejme reformnih ukrepov Grčije. Foto: EPA
Dijsselbloem izgublja potrpljenje. Foto: EPA

Najprej pogajanja, nato izvedba reform in šele nato denar, je izpostavil.
"Moje glavno sporočilo danes je, da smo izgubili že preveč časa, da se morajo pogajanja med institucijami mednarodnih posojilodajalcev in novimi grškimi oblastmi začeti zelo kmalu," je posvaril.

Seznam sedmih hitro izvedljivih reformnih ukrepov, ki jih je v zameno za naslednjo finančno injekcijo predlagala Grčija, je dobrodošel prispevek in je lahko del nadaljnjega procesa, je ocenil Dijsselbloem.

A najbolj ključno zdaj je, da grške oblasti čim prej znova začnejo pogovore z institucijami mednarodnih posojilodajalcev; raje danes kot jutri, je še poudaril Nizozemec ob prihodu na zasedanje.

Mramor končnih odločitev ne pričakuje
Gre za tri institucije, Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF), ki bedijo nad izvajanjem programa finančne pomoči za Grčijo v zameno za fiskalne ukrepe in reforme.

Podobno so opozarjale tudi druge članice evrskega območja. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je na primer obžaloval, da od zadnjega sestanka evroskupine glede Grčije ni bilo veliko napredka, tako da ni veliko novega. Schäuble, ki je sicer v izjavi ob prihodu na zasedanje znova ves čas uporabljal izraz "trojka", kateremu se želi nova grška vlada na vse pretege izogniti, je še opozoril, da morajo Grki uresničiti obljube, in posvaril pred enostranskimi dejanji.

Slovenski finančni minister Dušan Mramor pa je v povezavi z Grčijo nakazal, da kakšnih končnih odločitev danes v Bruslju ne pričakuje, ter dejal, da bo potrebne še kar nekaj razprave o predlaganih sedmih reformnih ukrepih.
Ministre zjezile Varufakisove besede
Ministri so sicer na svojem rednem mesečnem zasedanju o Grčiji razpravljali vsega pol ure, češ da je zdaj čas, da se Atene lotijo "resnih" pogovorov z Evropsko komisijo, ECB-jem in IMF-jem.
Predstavnikov evroobmočja sicer ni ravno prepričalo petkovo pismo grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, v katerem je začrtal prej omenjenih sedem načrtovanih ukrepov. Po besedah Bruslja je Varufakisov načrt zgolj "osnova", ki pa ne more biti podlaga za sprostitev sredstev.
Najprej se morajo Atene z institucijami dogovoriti o konkretnih ukrepih, naslednji korak je izvedba, šele nato lahko govorimo o naslednjem izplačilu, je dejal Dijsselbloem. Seznam vključuje ukrepe proti humanitarni krizi, za upravno reformo in izboljšanje poslovnega okolja, posodobitev zakonodaje o spletnih stavah in loteriji, vzpostavitev posebne skupine amaterskih davčnih detektivov iz vrst turistov in študentov za boj proti izogibanju davkom ter ponoven zagon neodvisnega fiskalnega organa.
Varufakis je tudi precej ujezil EU-partnerice s svojim opozorilom na možnost težav, kot so vnovične predčasne volitve ali referendum, če evroskupina v ponedeljek ne sprejme reformnih ukrepov Grčije. Po tem, ko mu je premier Aleksis Cipras zabičal, naj manj govori in več dela, je bil Varufakis danes bolj redkobeseden in se je izogibal sedmi sili.