Za pomočnike vzgojiteljev začetnike je na voljo 444.600 evrov, za učitelje začetnike pa 1,03 milijona evrov. Foto: Reuters
Za pomočnike vzgojiteljev začetnike je na voljo 444.600 evrov, za učitelje začetnike pa 1,03 milijona evrov. Foto: Reuters

Za nepredvidljive potrebe bo znotraj proračuna v okviru večletnega finančnega okvira 2021–2027 na voljo 400 milijonov evrov.

"Dogovor o proračunu za prihodnje leto pozdravljam. Omogočil nam bo, da se osredotočimo na naše potrebe, predvsem z vidika nestanovitnega geopolitičnega okolja," je ob dogovoru povedal namestnik češkega ministra za finance in glavni pogajalec sveta za proračun EU-ja za leto 2023 Jiri Georgiev.

Po njegovih besedah je dokument realističen in ustreza trenutnim gospodarskim razmeram. "Je v interesu davkoplačevalcev in je zadosten za spopadanje z izzivi, ki se lahko pojavijo prihodnje leto," so Georgieva še povzeli v sporočilu za javnost.

Evropska komisija je v osnutku dokumenta predlagala proračun v višini 185,59 milijarde evrov v obveznostih in 166,27 milijarde evrov v plačilih. Svet EU-ja je nato predlagal proračun v višini 183,95 milijarde evrov v obveznostih in 165,74 v plačilih, parlament pa 187,29 milijarde v obveznostih in 167,61 milijarde v plačilih.

Parlament in Svet EU-ja imata zdaj 14 dni časa, da formalno potrdita doseženi dogovor. Svet EU-ja ga bo po pričakovanjih potrdil 22. novembra.

Dogovor med Svetom in parlamentom je pozdravila tudi Evropska komisija. Ko bo proračun potrjen, bo Uniji omogočal mobilizacijo zadostnih sredstev za premostitev posledic ruske agresije v Ukrajini, za podporo nadaljnjemu trajnostnemu okrevanju po pandemiji covida-19 ter za zaščito in ustvarjanje novih delovnih mest, so zapisali pri komisiji.

Kot so dodali, bo proračun spodbudil zelene naložbe, digitalizacijo in odpornost Evrope, hkrati pa bo omogočal zaščito najbolj ranljivih v okolici Unije in po svetu.