Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. : Reuters
Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. : Reuters

Dogovor so označile za velik uspeh za evropske državljane, ki se spopadajo s hudo zdravstveno, gospodarsko in socialno krizo.

Dogovor, ki ga morajo dokončno potrditi še Evropski parlament na eni in države članice na drugi strani, vključuje večletni finančni okvir za obdobje 2021–2027 in sklad za okrevanje. Sveženj je vreden 1824 milijard evrov – vključuje večletni finančni okvir v vrednosti 1074,3 milijarde evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

Pogajalca največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) Jan Olbrycht in Jose Manuel Fernandes sta poudarila, da je bil za dogovor skrajni čas, saj mora Evropa v tem težkem času ukrepati.

Olbrycht je dodal, da si je EPP že od začetka pogajanj prizadeval za povečanje sredstev za programe, ki so najpomembnejši za državljane EU-ja, da bi zagotovili njihovo blaginjo in varnost. V imenu skupine je še izrazil zadovoljstvo, da bo Evropa dobila 16 milijard evrov več za raziskovalne in zdravstvene programe, Erasmus, varovanje zunanjih meja, investicije, sosedsko politiko, humanitarno pomoč, projekte civilne družbe in kulturo, so sporočili iz EPP-ja.

Tlakovanje poti proti okrevanju

V politični skupini socialistov in demokratov (S & D) so poudarili, da dogovor tlakuje pot do naprednega proračuna Unije, v katerem bodo programi in prednostne naloge za državljane dobili zadostno financiranje.

Predsednica S & D Iratxe Garcia je poudarila, da gre za zgodovinski dosežek. "Prvič, odkar imamo večletni proračun, je parlamentu uspelo zvišati vsoto, za katero so se dogovorili voditelji držav članic. To je zelo dobra novica, ker živimo v času zgodovinske krize, ki potrebuje zgodovinske odgovore," je poudarila v sporočilu za javnost S & D.

Liberalci v Evropskem parlamentu (Renew) so posebej pozdravili časovnico za uveljavitev novih lastnih virov, kot sta tisti na podlagi nerecikliranih plastičnih odpadkov in digitalni davek. Zadovoljni so tudi z naložbami za številne pomembne programe Unije in s še večjimi ambicijami na področju biotske raznolikosti. Poudarili so še, da bi moral današnji dogovor tlakovati pot uresničevanju evropskega načrta za okrevanje.