Odlaganje gum na odlagališča je prepovedano. Foto: BoBo
Odlaganje gum na odlagališča je prepovedano. Foto: BoBo

Takšno odlaganje odpadkov namreč evropska zakonodaja prepoveduje. Če Slovenija ne bo ustrezno ukrepala v dveh mesecih, lahko Evropska komisija zadevo preda Sodišču EU-ja.

Evropska komisija je pozvala Slovenijo, naj upošteva evropsko zakonodajo o odpadkih in odstrani veliko količino odpadnih gum iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju v občini Kidričevo.

Odlaganje odpadnih gum na odlagališča je v EU-ju prepovedano zlasti zaradi njihove visoke vnetljivosti, pri ravnanju z odpadki se namreč ne sme ogrožati človeškega zdravja ali okolja, torej vode, zraka, tal, rastlin ali živali.

Že dva požara
V gramozni jami v Kidričevem je 107.060 kubičnih metrov celih gum ali gum v kosih in v njej sta izbruhnila že dva velika požara; poleg tega je v njeni bližini ena največjih zalog pitne vode v državi, opozarjajo v Bruslju.

Komisija je zato na podlagi priporočila komisarja za okolje Janeza Potočnika Sloveniji poslala drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če Slovenija v dveh mesecih ne bo ustrezno ukrepala, lahko komisija zadevo preda Sodišču EU-ja. Opomin je komisija sprejela v sklopu mesečnega svežnja sklepov o pravnih postopkih proti članicam Unije, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti v skladu z zakonodajo EU-ja.