Super znižane in ničelne stopnje za elektronske publikacije bodo lahko uveljavljale le tiste članice, ki te stopnje že uporabljajo za tiskane publikacije. Foto: Reuters
Super znižane in ničelne stopnje za elektronske publikacije bodo lahko uveljavljale le tiste članice, ki te stopnje že uporabljajo za tiskane publikacije. Foto: Reuters
Finančni ministri o pranju denarja

Ta sklep so po več brezplodnih poskusih v preteklih letih sprejeli finančni ministri EU-ja. "Odločitev, ki je del prizadevanj za posodobitev DDV-ja za digitalno gospodarstvo, omogoča, da gremo v korak s tehnološkim napredkom," je poudaril avstrijski finančni minister Hartwig Löger, ki je vodil zasedanje finančnih ministrov EU-ja. Zadovoljen je tudi predlagatelj nove zakonodaje, evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je poudaril, da so nova pravila "resničen napredek" in da bodo pomembna podpora ustvarjanju, svobodi tiska in svobodi medijev.

Po veljavnih pravilih se elektronske publikacije obdavčujejo po standardni stopnji DDV-ja, torej najmanj 15-odstotni, medtem ko se lahko za tiskane publikacije uporablja nestandardna stopnja. Za tiskane knjige in časopise lahko članice uporabljajo znižano stopnjo DDV-ja, torej najmanj petodstotno. Nekatere pa lahko uporabljajo tudi super znižano stopnjo, torej manj kot petodstotno, ali celo ničelno.

Dogovor, ki so ga dosegli finančni ministri, bo članicam omogočal uporabo znižanih stopenj DDV-ja tudi za elektronske publikacije. Super znižane in ničelne stopnje bodo lahko uveljavljale le tiste članice, ki te stopnje že uporabljajo za tiskane publikacije.

Slovenija za izenačitev stopenj
Slovenija se je ves čas pogajanj strinjala s predlogom za izenačitev davčnih stopenj za tiskane in elektronske publikacije, ni pa podpirala splošne možnosti držav za uporabo super znižanih stopenj.

Nova pravila, opredeljena v direktivi, bodo veljala začasno, do uvedbe novega sistema DDV-ja, o katerem članice še razpravljajo. Po novem sistemu naj bi imele članice več prožnosti pri določanju stopenj DDV-ja.

Direktiva bo sprejeta brez nadaljnje razprave, potem ko bo besedilo prevedeno v vse uradne jezike EU-ja. Za odločanje o davčnih vprašanjih je potrebno soglasje članic, po posvetovanju z Evropskim parlamentom, ki je svoje mnenje podal junija lani.

Medijski sektor zadovoljen
V medijskem sektorju so zadovoljni. "Ta dolgo pričakovani korak bo evropskim medijem prihranil milijone evrov na leto," so poudarili v organizaciji News Media Europe. Odločitvi članic kimajo tudi evropske založniške hiše, so sporočili iz združenja evropskih časopisnih založniških hiš ENPA in združenja evropskih revij EMMA.

Evropski finančni ministri so na zasedanju sprejeli tudi niz odločitev, ki naj bi omejile goljufije z davkom na dodano vrednost. Brez konkretnih odgovorov pa se je končala razprava o najnovejših škandalih pranja denarja po Evropi. Komisija v odgovor predlaga krepitev pristojnosti evropske bančne agencije, o čemer pa je še veliko pomislekov, je poročala Erika Štular, dopisnica RTV Slovenije iz Bruslja.

Finančni ministri o pranju denarja