Evropski parlament bo najverjetjene uvedel temeljito preiskavo o obtožbah o podkupljivosti poslancev. Foto: EPA
Evropski parlament bo najverjetjene uvedel temeljito preiskavo o obtožbah o podkupljivosti poslancev. Foto: EPA
Politične skupine Evropskega parlamenta izražajo zaskrbljenost zaradi sumov korpucije med poslanci. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Evropski parlament je uvedel preiskavo zaradi obtožb, ki jih je zoper tri poslance, med njimi tudi zoper Zorana Thalerja, podal The Sunday Times.

Preiskavo je predlagala podpredsednica parlamenta Diana Willis (Liberalni demokrati), ki je dodala, da EP obtožbe jemlje zelo resno. Na svoji spletni strani je pojasnila, da so v parlamentu že pridobili vse gradivo časopisa, ki ga bodo skrbno pregledali. Glede na ugotovitve se bodo odzvali hitro in izvedli potrebne ukrepe, je obljubila. "Evropski parlament ne more sprejeti tako resnih domnevnih kršitev, o katerih piše časopis, zato bo storil vse, kar je potrebno, da zagotovo hitro in pošteno obravnavo zadeve."


Evropski parlament za obvezno registracijo lobistov
Dodala je, da je bil z uvedbo enotnega registra lobistov, ki se nanaša tako na Evropski parlament kot na Evropsko komisijo, uveden mnogo bolj transparenten sistem lobiranja, kot velja v nekaterih nacionalnih parlamentih, Evropski parlament pa si prizadeva, da bi registriranje postalo obvezno. Wallisova tako upa, da bo ena od posledic zadnjih dogodkov tudi resnejša obravnava tega poziva Evropskega parlamenta.

Politične skupine v Evropskem parlamentu so izrazile veliko zaskrbljenost zaradi očitkov korupcije, ki se nanašajo na tri poslance Evropskega parlamenta. Podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis je od britanskega časnika Sunday Times že prejela obsežno dokazno dokumentacijo, ki jo bodo službe Evropskega parlamenta temeljito preučile. V sredo naj bi se sestalo tudi predsedstvo Evropskega parlamenta. Evropski parlament je že seznanjen z odstopom dveh poslancev, Wallisova pa ob tem poudarja, da gre za njuni osebni odločitvi, in dodaja, da bo treba vsak primer preučiti posebej in ugotoviti, kakšne posledice bo afera imela za institucijo.


"Če bi bili ti lobisti v registru, kot bi morali biti - sami spodbujamo poslance, da sodelujejo le z registriranimi lobisti - bodo predmet preiskave in jim bo, najverjetneje za vedno, preprečeno lobiranje v Bruslju."

Slovenski poslanci še niso bili deležni podobnih ponudb kot Thaler
Thalerjeva strankarska in parlamentarna kolegica Tanja Fajon (Socialni demokrati) njegovo odločitev spoštuje. Pojasnila je, da so obtožbe britanskega časnika zelo resne in mečejo črno senco ne samo na posamezne poslance, ampak na delo celotnega Evropskega parlamenta, zato je treba čim prej izvesti neodvisno preiskavo in ugotoviti, ali so trditve o podkupovanju resnične. "Sum o vpletenosti kolega Thalerja v lobistično afero me je pretresel in upam, da bo poštena preiskava v Bruslju in v Sloveniji čim prej privedla do jasnih in verodostojnih ugotovitev," je še zapisala Fajonova in dodala, da imajo evropski poslanci in poslanke pogosto stike z lobisti, a sama še nikoli ni prejela nobene dvomljive ponudbe. "Tudi če bi jo, je kakršno koli prejemanje plačil nedopustno in nemoralno. Vsak se mora zavedati meja svojih pristojnosti in odgovornosti," je sklenila.

Ivo Vajgl (Skupina zavezništva liberalcev in demokratov) Thalerjeve odločitve ni želel komentirati, dejal pa je, da sam nikoli ni prejel takšne ponudbe. "Osebno odklanjam vsak pogovor z lobistom, ki se najavi v zvezi z nekim problemom, ki je izven mojega delovnega področja." Romana Jordan Cizelj (Evropska ljudska stranka) je obsodila kakršno koli protizakonito ali neetično ravnanje, kamor prejemanje podkupnin zagotovo sodi. Tudi ona je dodala, da nikoli ni bila deležna tovrstnih ponudb. Milan Zver (Evropska ljudska stranka) je zapisal, da je treba dejanja vseh treh poslancev najodločneje obsoditi, saj zmanjšujejo zaupanje ljudi v politiko.

"Težava za EP je že v tem, da se je taka zgodba sploh lahko zgodila. Ugled si lahko krepimo samo s poštenim delom," o tem opozarja Lojze Peterle (Evropska ljudska stranka). "Osebno nisem dobil nobene podobne ponudbe, nisem pa sprejel ponujenega sodelovanja v strokovnem organu neke družbe že zato, ker bi lahko sejnine kdo razumel kot poskus vplivanja name kot poslanca. Družba je moje stališče razumela in ga sprejela," je dodal.