Komisar za širitev Varhelyi. Foto: EPA
Komisar za širitev Varhelyi. Foto: EPA

Ob pomoči Avstrije bo Evropska unija državam Zahodnega Balkana med majem in avgustom dobavila 651.000 odmerkov cepiva.

EU je podprl nabavo teh odmerkov cepiva v okviru posebnega svežnja, vrednega 70 milijonov evrov, s cepivi pa želi prispevati k pospešitvi cepljenja v zahodnobalkanskih državah, češ da bomo varni šele, ko bo virus ustavljen povsod, in ne le v Uniji.

Podarjeno cepivo bo v prvi vrsti namenjeno zdravstvenim delavcem in najranljivejšim skupinam ljudi, je za Televizijo Slovenija poročal Igor Jurič.

"Od začetka pandemije smo za regijo namenili 3,3 milijarde evrov. Za nas je bil vedno glavni cilj, da pomagamo ohraniti delujoč zdravstveni sistem v državah Zahodnega Balkana in se spopasti z velikim izzivom, ki je v regiji nastal zaradi covida-19," je dejal komisar Varhelyi.

Evropska unija je sicer največji izvoznik cepiva na svetu. Od začetka leta do konca aprila je izvozila 148 milijonov odmerkov različnih cepiv proti covidu-19, in sicer v 44 držav. Največ na Japonsko, 52 milijonov odmerkov, sledita pa ji Združeno kraljestvo s 17 in Kanada s 14 milijoni odmerkov. Članice Unije so do zdaj dobile skoraj 191 milijonov odmerkov cepiva, od tega jih je bilo porabljenih malo manj kot 149 milijonov.

EU donirala cepivo državam Zahodnega Balkana