Evropska komisija bo v ponedeljek začela registrirati donacije držav, mednarodnih organizacij, finančnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja in fundacij. Foto: Reuters
Evropska komisija bo v ponedeljek začela registrirati donacije držav, mednarodnih organizacij, finančnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja in fundacij. Foto: Reuters

Na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Svetovne banke in drugih nevladnih organizacij, med njimi fundacije Billa in Melinde Gates, bo Evropska unija na čelu s Francijo, Nemčijo, Združenim kraljestvom, Norveško in Savdsko Arabijo začela projekt zbiranja več milijard evrov, s katerimi bi omogočili, da bi bilo cepivo proti bolezni covid-19 cenovno dostopno za prav vse na svetu.

S projektom, ki so ga poimenovali Svetovni odziv na koronavirus (ang. Coronavirus Global Response), želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Denar bi večinoma prejele uveljavljene zdravstvene organizacije, štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje in milijardo in pol za testiranje. "To je šele začetek. Menim, da bomo sčasoma potrebovali še več," je za portal Deutsche Welle dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki upa, da bo cepivo prodano "po pravični in dostopni ceni".

Cepljenje. Foto: BoBo
Cepljenje. Foto: BoBo

Sodelovanje pri financiranju cepiva in zdravil

Nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Giuseppe Conte in drugi voditelji EU-ja so pred ponedeljkovo maratonsko konferenco, kot so jo poimenovali, v odprtem pismu pozvali k sodelovanju pri financiranju cepiva in zdravil: "Finančna sredstva, ki jih bomo zagotovili, bodo sprožila globalno sodelovanje znanstvenikov, regulatorjev, industrije, vlad, mednarodnih organizacij, fundacij in zdravnikov brez primere."

Sodelovanje ZDA je za zdaj pod vprašajem, Bela hiša je zaradi po njenem mnenju neustreznega ravnanja pri razglasitvi pandemije WHO-ju začasno odvzela financiranje.

Pri financiranju bodo lahko sodelovali tudi državljani

Evropska komisija bo v ponedeljek začela registrirati donacije držav, mednarodnih organizacij, finančnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja in fundacij. Sodelujejo lahko tudi državljani z donacijami partnerskim organizacijam EU-ja. V ponedeljek je pričakovati tudi podrobnejši načrt za naprej. Informacij o tem, ali bo na ponedeljkovem dogodku sodelovala tudi Slovenija in kdo jo bo zastopal ter kolikšen bo slovenski prispevek, za zdaj ni bilo mogoče pridobiti, pa poroča STA.