Šef evroskupine je pred zasedanjem dejal, da še vedno verjame v dogovor in da je ta zelo blizu. Foto: EPA
Šef evroskupine je pred zasedanjem dejal, da še vedno verjame v dogovor in da je ta zelo blizu. Foto: EPA

ESM naj bi zagotavljal brezpogojno pomoč za zdravstvene izdatke, gospodarska podpora pa naj bi bila pogojevana. Skupne obveznice v dogovoru naj ne bi bile omenjene.

"Srečanje se je končalo s ploskanjem ministrov," je po Twitterju sporočil tiskovni predstavnik šefa evroskupine Luis Rego. Podrobnosti bodo pojasnili na novinarski konferenci.

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je že tvitnil, da lahko evropski reševalni mehanizem ESM zagotavlja finančno pomoč za zdravstvene izdatke brez pogojev in da bo na voljo tudi za gospodarsko podporo, a s pogoji. "To je pošteno in razumno," je ocenil.
Finančni ministri so videokonferenčno zasedanje začeli z večurno zamudo in trajalo je le pol ure. Preboj je bil namreč dosežen pred tem na dvostranskih pogovorih med Italijo, Španijo, Francijo, Nemčijo, Nizozemsko in Centenom.

Šef evroskupine je pred zasedanjem dejal, da še vedno verjame v dogovor in da je ta zelo blizu. Opozoril je, da je veliko na kocki, ter vse ministre pozval, naj potrdijo pogumen in ambiciozen načrt, ki daje upanje, ko tonemo v recesijo.

Glavne ovire na poti do dogovora so bile nesoglasja med Nizozemsko in Italijo glede pogojevanja pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM ter razhajanja med jugom in severom glede vprašanja skupnega zadolževanja.

Previdnostna posojila iz ESM so poleg jamstvenega sklada Evropske investicijske banke (EIB) in podpore podjetjem za preprečitev odpuščanj delavcev del fiskalnega svežnja v vrednosti 500 milijard evrov, ki naj bi ga sprejeli ministri.

Finančni ministri EU-ja