V celotnem lanskem letu je bila gospodarska rast v območju evra 0,7-odstotna, v celotni Evropski uniji pa 0,9-odstotna. Foto: MMC RTV SLO
V celotnem lanskem letu je bila gospodarska rast v območju evra 0,7-odstotna, v celotni Evropski uniji pa 0,9-odstotna. Foto: MMC RTV SLO

V tretjem četrtletju lanskega leta je gospodarska rast znašala 0,2 odstotka. Gospodarstvo pade v recesijo po dveh zaporednih četrtletjih s padcem rasti. V zadnjem trimesečju lanskega leta se je bruto domači proizvod (BDP) na letni ravni skrčil za 1,2 odstotka, v celotnem EU-ju pa za 1,1 odstotka. V tretjem četrtletju je bila rast na letni ravni še 0,6 oziroma 0,8 odstotka.

Negativna rast tudi v državah, s katerimi Slovenija največ posluje
Za zadnje četrtletje lanskega leta Eurostat za Slovenijo še ni imel podatka, med državami, za katere je imel podatke, pa so največje krčenje na mesečni ravni zaznali v Litvi (-2,4 odstotka), največjo rast pa na Slovaškem (2,1 odstotka). Nemčija je imela negativno rast, -2,1 odstotka, prav tako Italija z -2,1 odstotka. Gospodarsko rast sta med državami, za katere je imel Eurostat podatke, v zadnjem četrtletju poleg Slovaške na mesečni ravni dosegla le še Ciper (0,6 odstotka) in Grčija (0,3 odstotka).

Enega največjih padcev BDP-ja na letni ravni ima Italija (-2,6 odstotka), sledile pa so Velika Britanija (-1,8 odstotka), Nemčija (-1,6 odstotka), Francija (-1,0 odstotka), Španija (-0,7 odstotka) in Nizozemska (-0,6 odstotka).

Eurostat je objavil tudi podatke za ZDA, ki so v zadnjem četrtletju 2008 na mesečni ravni imele 1,0-odstotni padec BDP-ja, na letni ravni pa 0,2-odstotno krčenje BDP-ja. Recesija je Evropsko unijo nazadnje prizadela leta 1993, ko je vsaka država članica vodila še lastno monetarno politiko, usklajevanja med članicami pa je bilo veliko manj.

A. M.