Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Layen, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in njunemu gostitelju v Beli hiši, ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ni uspelo doseči dogovora glede carin na aluminij in jeklo, uvedenih v mandatu predsednika Donalda Trumpa.

Zavezništvo med Evropsko unijo in ZDA je trdno, so v Beli hiši zatrdili voditelji. Sloni na močnih gospodarskih povezavah in sodelovanju, zlasti pri razvoju tehnologij za prihodnost, čeprav se je pri dogovarjanju o carinah na aluminij in jeklo zataknilo. Po pričakovanjih sicer, a zaradi razsežnosti problema so nenavadna pričakovanja voditeljev, da bodo rešitev našli do konca leta. Pogovori so potekali v senci vojn v Ukrajini in seveda zlasti v Gazi in Izraelu.

"Podpiramo Izrael v boju proti teroristom. Obenem pa tudi sami Palestinci trpijo zaradi Hamasovih terorističnih akcij. Kot smo poudarili vsi, Hamas ne predstavlja palestinskega ljudstva. Združene države Amerike in Unija občutno zvišujejo humanitarno pomoč civilistom v Gazi," je dejala predsednica Evropska komisija Ursula von der Leyen.

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je včeraj kongres zaprosil za 106 milijard dolarjev pomoči Ukrajini in Bližnjemu vzhodu, pa se je oprl na rezultat svojega nedavnega obiska v Izraelu:

"Prepričan sem, da bodo zaveze Izraelcev in predsednika Egipta glede prečkanja meje kmalu znane. Avtocesta mora biti na novo preplastena, saj je bila v izjemno slabem stanju. V naslednjih 24 do 48 urah bo čez mejo zapeljalo prvih 20 tovornjakov s pomočjo," je dejal Biden.

Čeprav so izkazali visoko stopnjo usklajenosti, bi lahko tudi pri usklajevanju glede Ukrajine in Bližnjega vzhoda šlo kaj narobe. Manj pri Ukrajini, čeprav marsikoga motijo nesorazmerja pri nudenju pomoči Kijevu, zlasti pa pri Bližnjem vzhodu. Hamasovo dejanje obsojajo in Izraelu priznavajo pravico do samoobrambe na obeh straneh. A evropska podpora Izraelu ni tako neomajna, kot je ameriška, kajti Evropi je bližja razsežnost tudi palestinske tragedije.

Zasedanje EU-ja in ZDA v Washingtonu