Cepivo Foto: Reuters
Cepivo Foto: Reuters

EU je novembra zagotovil 300 milijonov odmerkov in takrat naznanil preliminarni dogovor za še 300 milijonov odmerkov za 8. januar, pri čemer je bilo treba še doreči pogoje za novo pogodbo.

"Komisija je novo pogodbo sprejela danes," je v ponedeljek sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Po besedah uradnika, vpletenega v pogovore s Pfizerjem, so države EU-ja že oddale naročila za 200 milijonov odmerkov, ki jih bodo prejele letos, pogovori o časovnici delitve za 100 milijonov odmerkov pa še potekajo.

"Pogovori z Evropsko komisijo še trajajo," je za Reuters dejal tiskovni predstavnik Pfizerja, medtem ko je tiskovni predstavnik BioNTecha zavrnil izjavo.

Vrh EU-ja je bil v preteklih tednih deležen ostrih kritik, potem ko so proizvajalci cepiva naznanili zamude pri dobavi cepiva v prvem trimesečju letošnjega leta.

Prvega februarja je generalna direktorica oddelka Evropske komisije za zdravje Sandra Gallina, ki vodi pogajanja s farmacevtskimi podjetji, sicer zatrdila, da bo Evropska unija dobila dovolj cepiva proti covidu-19 za uresničitev cilja, da se do poletja cepi 70 odstotkov odraslih.

Cepivo BioNTecha in Pfizerja so konec lanskega leta prvo odobrili za uporabo na evropskem trgu, sledilo je cepivo ameriške družbe Moderna. Konec januarja je odobritev dočakalo tudi britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, ki naj bi bilo sicer po pričakovanjih prvo, in ki je najbolj znižalo dobavo glede na napovedane številke odmerkov.