Foto: Reuters
Foto: Reuters

Voditelji skupine 20 najpomembnejših gospodarstev (G20) ta konec tedna na virtualnem zasedanju razpravljajo predvsem o usklajevanju ukrepov za boj proti covidu-19 in o posledicah pandemije tako za gospodarstva kot družbe. Ob odprtju so odmevali predvsem pozivi, da je ključno zagotoviti pravičen dostop do cepiva proti covidu-19 po vsem svetu.

Vrh pod predsedovanjem Savdske Arabije poteka pod naslovom Uresničevanje priložnosti 21. stoletja za vse, načrtovano pa je bilo, da bi vrh potekal v Riadu, a je pandemija to preprečila.

Turčija in Savdska Arabija za izboljšanje dvostranskih odnosov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in savdski kralj Salman sta se zavzela za izboljšanje odnosov med državama. V pogovoru ob robu vrha G20 sta se tudi strinjala, da je treba razrešiti vrsto odprtih vprašanj, ki bremenijo odnose med Ankaro in Riadom, med drugim konflikta v Libiji in Siriji. Odnose je dodatno zaostril umor kritika savdskega režima in novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu. Hašokdžija je 2. oktobra 2018 brutalno umorila skupina specialcev iz Riada, zaradi česar se je Savska Arabija znašla pod plazom številnih kritik. Kraljevina je vpletenost v umor sprva zanikala, nato pa ga ob mednarodnem pritisku le potrdila.

Dvodnevni vrh se je začel z videonagovorom savdskega kralja Salmana, ki je izpostavil, da imajo udeleženci vrha dolžnost, da se skupaj zoperstavijo izzivu pandemije in pošljejo v svet močno sporočilo upanja. Ljudje in gospodarstva po vsem svetu trpijo zaradi tega šoka, "a po svojih najboljših močeh se bomo potrudili, da to krizo z mednarodnim sodelovanjem premagamo", je dejal.

"To leto je bilo izredno," je nadaljeval in dodal, da je pomenila pandemija šok, kakršnemu doslej še nismo bili priča. Zdaj je po njegovih besedah bistveno predvsem, da države skupaj razvijejo cepivo, ki mora biti dostopno "vsem ljudem".

84-letni Salman je bil sicer videti zelo šibak in je le s težavo opravil svoj desetminutni nastop, zaradi česar so se nemudoma razširila ugibanja o njegovem zdravju.

Za pravično distribucijo cepiva

Glavni poudarek sodelujočih do zdaj je pravična distribucija cepiva. Britanski premier Boris Johnson je tako že pred vrhom poudaril, da je treba zagotoviti pravičen dostop do cepiv po vsem svetu in da mora svojo vlogo pri tem odigrati skupina G20.

Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pozval k vzpostavitvi mehanizmov, ki bodo zagotovili pravičen dostop in cenovno dostopnost cepiv. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je kolegom na vrhu zatrdil, da je Rusija pripravljena priskrbeti svoje cepivo Sputnik V drugim državam, ki ga potrebujejo, in spomnil, da zdaj pripravljajo že tudi drugo in tretje cepivo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V podobnem tonu se je kitajski voditelj Ši Džinping zavzel za krepitev sodelovanja z drugimi državami pri raziskavah, razvoju, proizvodnji in distribuciji cepiv proti covidu-19. Kitajska bo po njegovih besedah podprla države v razvoju in si prizadevala, da postanejo cepiva dostopna kot "javno dobro".

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je že v petek države G20 pozval k dodatni podpori mednarodni pobudi Covax za pravično razdeljevanje cepiva, ki zbira sredstva za nakup in distribucijo cepiva v revnih državah. Doslej se ji je pridružilo že več kot 150 držav, med njimi Kitajska, ne pa tudi ZDA.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na vrhu prav tako pozvala k podpori pobudi Covax in h krepitvi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v boju proti koronavirusu. "Če bomo po svetu stopili skupaj, lahko virus in njegove posledice obvladamo in premagamo," je pozvala. Dodala je, da se velja potruditi za to.

Zaradi vrha razkol v EU-ju

Na srečanju v imenu EU-ja sodelujeta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki skušata pridobiti tudi dodatna sredstva za odkrivanje cepiv proti covidu-19.

Članice G20 so za boj proti pandemiji doslej namenile 17,7 milijarde evrov, za zaščito svetovnega gospodarstva pa ločeno 9258 milijard evrov.

Člani Evropskega parlamenta so prejšnji mesec pozvali EU, naj zmanjša svojo navzočnost na vrhu zaradi hudih kršenj človekovih pravic v Savdski Arabiji.

Poziv dve leti po umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija je bil eno najmočnejših političnih sporočil, kar jih je Evropski parlament kdaj izdal glede Savdske Arabije.

O nuji svetovne koordinacije

V resoluciji so obsodili zlorabe človekovih pravic v državi, von der Leynovo in Michela pa pozvali, naj vrh bojkotirata, kar sta oba ignorirala.

Vrh bi moral potekati v Riadu. Foto: Reuters
Vrh bi moral potekati v Riadu. Foto: Reuters

Kot sta utemeljila v pismu evropskim poslancem, je vrh "ključni forum za razpravljanje in usklajevanje z največjimi svetovnimi gospodarstvi glede velikih svetovnih izzivov, s katerimi se spopadamo". "Taka svetovna koordinacija je še toliko pomembnejša, ko se svet s pandemijo covida-19 spopada z eno največjih kriz."

Kot sta dejala, si EU preprosto ne more privoščiti, da bi izpustil vrh, na katerem bodo potekali pogovori o svetovnem sodelovanju pri cepivih za covid-19, pripravljenosti na pandemije v prihodnosti, podnebnih spremembah, trajnostnem okrevanju, pa tudi o trgovini in davčnih vprašanjih.

"Udeležba na srečanju G20 ne pomeni podpore politikam predsednici vrha," sta zapisala. "Zaščita in spodbujanje človekovih pravic sta ključna točka pogovorov EU-ja s Savdsko Arabijo. Stanje ženskih pravic, aktivistov, borcev za človekove pravice ali pa prevzemanje odgovornosti za Hašokdžijev umor so prednostne teme naših razprav s savdskimi institucijami."