Plinski terminal v Španiji. Foto: EPA
Plinski terminal v Španiji. Foto: EPA

Gre za osnutek predloga, ki ga predlaga Bruselj, o njem pa poroča časopis Financial Times.

Članice EU-ja bi imele moč, da "delno, ali kjer bi bilo to upravičeno, popolnoma omejijo" dostop do infrastrukture za plinske operaterje iz Rusije in Belorusije, in sicer za zaščito svojih ključnih varnostnih interesov, poroča časopis.

Predlog bi lahko predstavljal temelj, na katerem bi se energetska podjetja iz EU-ja rešila pogodb z ruskimi ponudniki energentov brez plačevanja odškodnin, je za časopis dejal visoki uslužbenec EU-ja.

EU je sicer po februarju lani in začetku ruske invazije v Ukrajini postopoma zmanjšal svojo odvisnost od ruskih energentov, še vedno pa dobiva okoli desetino dobav plina iz Rusije, pri čemer se več članic, vključno z Avstrijo in Madžarsko, še vedno močno zanaša na ruske dobave energentov.

Pogajalci članic in Evropskega parlamenta naj bi v petek odobrili osnutek predloga. Končno različico morajo potrdili članice in Evropski parlament.

EU je pred tem sprejel pobudo za skupno nabavljanje plina, da bi obnovili zaloge tega energenta pred zimo in se izognili rekordno visokim cenam energije iz prejšnjega leta in skrbem o pomanjkanju plina zaradi zmanjšanja nabave plina iz Rusije.

Članice EU-ja medtem razpravljajo tudi o predlogu Evropske komisije za 12. sveženj gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino.