Izrael vztraja pri svojem. Foto: EPA
Izrael vztraja pri svojem. Foto: EPA
Judovske naselbine ostajajo nerešljiva težava za tuje diplomate. Foto: EPA

A Izrael je danes zatrdil, da nikoli ne bo omejil gradbenih dejavnosti v Vzhodnem Jeruzalemu.

"V Evropi vladata veliko nezadovoljstvo in ničelna toleranca do dejavnosti v povezavi z naselbinami," je za Haaretz dejal neimenovan evropski diplomat. Tajni osnutek morebitnih sankcij, ki naj bi romal v roke držav članic EU-ja, naj bi bil po njegovih besedah rezultat izmenjave idej, ki te dni poteka v Bruslju.

Haaretz se sicer v poročilu sklicuje na tri neimenovane evropske diplomate in dva visoka izraelska vira. Po njihovih trditvah naj bi evropski osnutek vseboval predloge, kako naj se EU odzove na prečkanje "rdečih črt".

Izrael ostaja pri svojem
Ena izmed teh črt naj bi bila na primer gradnja judovskih naselbin v spornem območju E1 med Jeruzalemom in judovsko naselbino Male Adumim. V tem primeru bi EU lahko zahteval, da se proizvodi, izdelani v judovskih naselbinah, tako tudi označijo. Mogoča bi bila lahko tudi znatna omejitev sodelovanja z Izraelom na več različnih področjih.

EU je v zadnjih letih vedno znova preučeval možnost uvede sankcij proti Izraelu. Tudi ZDA vidijo v nadaljnji gradnji judovskih naselbin na zasedenih območjih oviro za rešitev spora med Izraelom in Palestinci.

Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je medtem zatrdil, da Izrael ne bo nikoli privolil v omejitev svojih gradbenih dejavnosti v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. "Ena stvar mora biti jasna. Nikoli ne bomo sprejeli definicije, da gradnja v judovskih predelih Jeruzalema predstavlja gradnjo naselbin," je zatrdil na skupni novinarski konferenci z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem. Ob tem je dodal, da ne bodo nikoli sprejeli omejitve gradnje v judovskih delih Vzhodnega Jeruzalema.