Foto: AP
Foto: AP

Prost dostop do informacij in svobodo govora je treba spodbujati in varovati povsod, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "To je v interesu vseh. EU bo še naprej nasprotoval kakršnemu koli omejevanju svobode izražanja in cenzuri," je zapisal.

Svoboda medijev je po njegovih besedah temelj demokratičnih družb, ki lahko uspevajo samo, če imajo državljani dostop do zanesljivih informacij in dovolj informacij za sprejemanje odločitev. "Svoboda medijev pomeni varnost za vse," je poudaril.

"EU je odločen narediti več, tako v Evropi kot v tujini," je še zapisal. EU bo nadaljeval sodelovanje z mednarodnimi organizacijami in mehanizmi ter si prizadeval za nove pristope, je zagotovil Borrell.

Novinarsko delo v pandemiji še pomembnejše

Generalna sekretarka SE-ja Marija Pejčinović Burić pa je poudarila, da novinarji v demokracijah igrajo ključno vlogo pri odkrivanju resnice in pri tem, da tisti, ki so na oblasti, odgovarjajo. "Njihovo delo je, da državljani prejmejo pravočasne, točne in zanesljive informacije, ki ob pandemiji covida-19 postajajo vse pomembnejše," je izpostavila.

Mediji morajo biti svobodni pri preučevanju in kritiziranju odziva oblasti na krizo. Vendar pa novo poročilo civilnodružbenih organizacij, ki sodelujejo s SE-jem, potrjuje, da se številni novinarji spopadajo z vse več ovirami pri izpolnjevanju te pomembne vloge med pandemijo.

"Žal smo bili priča tudi vse več napadom in grožnjam novinarjem, ki poročajo o protestih. To je nesprejemljivo. Še nikoli ni bilo pomembneje, da lahko novinarji poročajo svobodno in varno," je poudarila Pejčinović Burićeva.

Rekordno število kršitev svobode medijev

Na platformi Sveta Evrope za zaščito novinarstva in varnost novinarjev so lani objavili rekordno 201 opozorilo o kršitvah svobode medijev, kar je skoraj 40 odstotkov več kot leta 2019.

V ta teden objavljenem poročilu o stanju na področju svobode medijev v Evropi za leto 2020 je platforma izpostavila, da je bila svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu lani storjena izredna škoda. Kot izhaja iz poročila, Slovenija pri tem ni bila izjema, saj ji je namenjenih več kritik.