Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so zapisali pri Evropski komisiji, so preučili podatke o vplivu uvoza pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen na trg EU-ja.

Zahvaljujoč delu v okviru skupne platforme, v kateri sodelujejo Ukrajina, Poljska, Slovaška, Madžarska, Bolgarija in Romunija, ter začasni omejitvi uvoza teh štirih poljščin, so se motnje na trgih v ukrajinskih sosedah končale, so dodali.

"Konstruktiven odnos vseh sodelujočih v platformi je prispeval k rešitvi konkretnih težav in zagotovil nemoten oziroma še povečan izvoz v tretje države," so poudarili.

Zato so se dogovorili, da se danes iztečejo ukrepi, v skladu s katerimi je bilo mogoče štiri poljščine v pet vzhodnih članic uvoziti, samo če so bile namenjene tranzitu v druge članice Unije ali tretje države. Uvedli so jih 2. maja, junija pa podaljšali do danes opolnoči.

Ukrajina bo preprečevala povečan izvoz žita

Ukrajina se je ob tem zavezala, da bo v 30 dneh uvedla zakonske ukrepe za preprečevanje povečanega izvoza žita. Do takrat pa mora izvajati nadzor nad izvozom pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen, da bi preprečila motnje v sosednjih državah, ki so del Unije. Nadzor mora začeti izvajati že v soboto, do ponedeljka pa mora skupni platformi predložiti akcijski načrt.

Komisija in Ukrajina sta se zavezali, da bosta s skupno platformo, ki so jo vzpostavili za usklajevanje glede uvoza ukrajinskega žita v EU, nadzorovali razmere.

"Evropska komisija se bo vzdržala uvedbe vsakršnih omejitev, dokler bo Ukrajina izvajala učinkovite ukrepe, ki bodo v celoti delovali," so še zapisali v Bruslju.

Budimpešta in Varšava podaljšujeta prepoved

Madžarska in Poljska sta po odločitvi Bruslja napovedali, da bosta sami podaljšali prepoved uvoza. "Madžarska bo svoje meje zaprla za 24 ukrajinskih proizvodov," je na Facebooku zapisal madžarski kmetijski minister Istvan Nagy. Poudaril je, da je ukrep namenjen zaščiti interesov madžarskih kmetov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bodo kljub nasprotovanju Evropske komisije podaljšali prepoved uvoza ukrajinskega žita, je v odzivu dejal tudi poljski premier Mateusz Morawiecki. "To bomo storili, ker je to v interesu poljskega kmeta," je povedal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller je pojasnil, da bodo uredbo o prepovedi uvoza ukrajinskega žita izdali še danes.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za trgovino, Valdis Dombrovskis je države pozval h konstruktivni drži. "Najbolje bi bilo, da bi se države članice vzdržale enostranskih ukrepov in ravnale v skladu z dogovorom," je povedal na novinarski konferenci po zasedanju finančnih ministrov EU-ja in Latinske Amerike v Španiji.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa se je v odzivu na družbenem omrežju X zahvalil Evropski komisiji in državam članicam za solidarnost in odpravo prepovedi uvoza kmetijskih izdelkov.

"Nadaljevali bomo delo, da bi zagotovili stabilen izvoz in tranzit v tretje države po solidarnostnih pasovih in v okviru skupne platforme," je zapisal.

Bruselj je uvoz omejil na začetku maja, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravil carine, znašle v težavah.

Zaloge so se kopičile, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so le-te izkrivljale tržne razmere. Ker se do junija razmere niso izboljšale, so omejitve podaljšali do danes opolnoči.