Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nove sankcije proti Iranu so ministri sprejeli zaradi nasilnega zatiranja protestov v državi, ki potekajo od septembra, do zdaj pa je bilo ubitih več sto protestnikov. Štirje ljudje so bili usmrčeni, še več jih je že obsojenih na smrt.

Tudi s tokratnega zasedanja zunanjih ministrov je prišlo sporočilo, da bo Unija Ukrajino v njenem boju proti Rusiji podpirala z vsemi sredstvi, saj da mora Ukrajina v tem boju zmagati, je za Radio Slovenija poročal Igor Jurič.

Ministri so se zato odločili za novo denarno pomoč v okviru evropskega mirovnega sklada. Visoki predstavnik Unije za zunanjo politiko Josep Borrell je po srečanju sporočil, da so Ukrajini za nabave orožja odobrili že sedmi obrok v vrednosti 500 milijonov evrov in še dodatnih 45 milijonov za urjenje ukrajinskih vojakov v članicah Unije.

Iz evropskega mirovnega sklada je tako Unija do zdaj namenila 3,6 milijarde evrov pomoči, celotna pomoč EU-ja Ukrajini, tudi finančna, gospodarska in človekoljubna, pa znaša že 49 milijard evrov.

Sankcije po besedah Borrella delujejo, saj je Rusija prisiljena svojo nafto prodajati za polovico manjšo ceno, kot je tista za nafto iz Severnega morja.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je skupaj z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom ministre seznanila z razvojem politične krize v Črni gori, kjer so spet začeli postopek za imenovanje ustavnih sodnikov, kar je ena ključnih zadev, ki jih mora Črna gora izpolniti.

Februarsko glasovanje bo že šesto in iz Unije sporočajo v Podgorico, da če ne bo uspešno, bo Črna gora skrenila z evropske poti.

EU obljubila nadaljnjo pomoč Ukrajini