Žetev pšenice v Kijevski oblasti. Arhivska fotografija. Foto: EPA
Žetev pšenice v Kijevski oblasti. Arhivska fotografija. Foto: EPA

Evropska unija je še za eno leto podaljšala veljavnost uredbe, s katero je junija 2022 odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. Carine so odpravili tudi za druge kmetijske proizvode in sadje ter zelenjavo, za katere sicer veljajo tarifne kvote oziroma sistem vhodnih cen.

Večino carin na uvoz iz Ukrajine je Unija odpravila že pred začetkom ruske invazije februarja 2022, tako da so že dve leti odpravljene praktično vse carine na ukrajinsko blago.

Tokratno podaljšanje, ki bo v veljavi do 5. junija 2025, sicer prinaša nekatere dodatne omejitve oziroma varnostne mehanizme za uvoz kmetijskih proizvodov. Eden od varnostnih mehanizmov bo komisiji omogočil hitro ukrepanje v primeru večjih motenj na trgu ene ali več držav članic.

Za perutnino, jajca, sladkor, oves, drobljence, koruzo in med pa je predvidena t. i. zasilna zavora. Če bo uvoz tega blaga dosegel povprečje v obdobju od 1. julija 2021 do 31. decembra 2023, bodo carine samodejno znova uvedene.

"Ti ukrepi niso samo znak solidarnosti in stabilnosti, so življenjskega pomena z gospodarskega vidika. Obenem vključujejo strožje varovalke za občutljive agroživilske sektorje EU-ja, ki so odziv na upravičene skrbi naših kmetov in držav članic," je ob tem povedal izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Dodal je, da iščejo dolgoročnejše rešitve in da je prihodnost Ukrajine v srcu EU-ja.