Letos je iz Afrike v Evropo (Italijo, Španijo in Malto) prek Sredozemskega morja prišlo 146 tisoč prebežnikov, umrlo pa jih je 2.943, poroča Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Foto: Reuters
Letos je iz Afrike v Evropo (Italijo, Španijo in Malto) prek Sredozemskega morja prišlo 146 tisoč prebežnikov, umrlo pa jih je 2.943, poroča Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Foto: Reuters
Vrh Evropska unija - Afrika
Na Malti je zbranih 28 voditeljev članic Evropske unije in 50 voditeljev afriških držav. Foto: Reuters
Na Malti o vzrokih in posledicah migracij

Evropa želi pri preprečevanju nezakonitih migracij podporo Afrike in ji za to ponuja dodatno finančno pomoč, a Afričani opozarjajo, da predvidena finančna ponudba ni zadostna. Evropski in afriški voditelji so ob prihodu poudarjali pomen partnerstva. "Migracijski in begunski tok je izziv za Evropsko unijo in Afriko, le skupaj ga lahko obvladujemo, "skupaj" je ključna beseda tega vrha," je dejala visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Kako odpraviti vzroke migracij?
EU afriškim partnerjem v zameno za sodelovanje pri preprečevanju nezakonitih migracij ponuja nov finančni sveženj, skrbniški sklad za Afriko, v katerem je 1,8 milijarde evrov iz evropskega proračuna, enak znesek pa naj bi prispevale članice še dodatno. S tem denarjem naj bi EU pomagala afriškim državam odpravljati vzroke migracij - revščino in nasilje. Sklad bo pomagal Afričanom zagotoviti boljšo prihodnost, ne le izbiro med brezposelnostjo in radikalizacijo, je namen ponazoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Težko vprašanje: sprejem zavrnjenih migrantov
A Afričani opozarjajo, da ponudba ni zadostna. Kar počnejo Evropejci, ne pokrije vseh potreb, ki so ogromne, je dejal predsednik Nigra Mahamadou Issoufou. V zameno za dodatno finančno pomoč EU-ja od afriških partnerjev pričakuje več sodelovanja pri vračanju nezakonitih migrantov. A sprejem zavrnjenih migrantov je težko vprašanje, je ob prihodu poudaril predsednik Senegala Macky Sall.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Na Malti o vzrokih in posledicah migracij