Portfelj multinacionalne družbe Mondelez vključuje znamke, kot so Oreo, Toblerone in Milka. Foto: Reuters
Portfelj multinacionalne družbe Mondelez vključuje znamke, kot so Oreo, Toblerone in Milka. Foto: Reuters

Preiskovalna komisija je navedla, da je družba Mondelez zlorabila svoj prevladujoči položaj in s tem kršila protimonopolno zakonodajo EU-ja. Komisija je kazen znižala za 15 odstotkov, potem ko je podjetje priznalo prekršek. Kazen je nadaljevanje protimonopolnega boja proti podjetjem, ki distributerjem in trgovcem na drobno omejujejo dobave.

"Ugotavljamo, da je Mondelez nezakonito omejil čezmejno prodajo po EU-ju. To je storil, da bi ohranil višje cene svojih izdelkov v škodo potrošnikov," je sporočila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica komisije, pristojne za konkurenco. "Odločeni smo ohraniti temeljne svoboščine v Evropski uniji in njenim državljanom zagotoviti dostop do največje raznolikosti po najnižjih cenah, ki jih lahko ponudi trg," je še dodala.

Družba Mondelez je sporočila, da odločitev komisije EU-a zadeva osamljene primere, ki so bili odpravljeni že pred preiskavo. "Ta zadeva ne odraža tega, kar smo, in kulture skladnosti, za katero si prizadevamo," je dejal tiskovni predstavnik družbe Mondelez.

Komisija je navedla, da je družba Mondelez med letoma 2012 in 2019 veleprodajnim trgovcem omejila področja, kjer bi lahko prodajali njene izdelke, med letoma 2006 in 2020 pa je desetim distributerjem v EU-ju tudi preprečila prodajo strankam v drugih državah EU-ja.

Med letoma 2015 in 2019 je podjetje tudi zavrnilo dobavo posredniku v Nemčiji in mu preprečilo nadaljnjo prodajo čokoladnih tablic v štirih državah, kjer so bile cene višje, je dejal nadzorni organ EU-ja in dodal, da je podjetje Mondelez ustavilo dobavo takšnih izdelkov na Nizozemskem, da bi preprečilo njihov uvoz v Belgijo.

Grški premier Kiriakos Micotakis je EU ravno prejšnji konec tedna pozval k ukrepanju zoper multinacionalke, ki da nepošteno omejujejo prodajo določenih dobrin v nekaterih državah EU-ja.

Velike multinacionalke se namreč pogosto sklicujejo na t. i. ozemeljske omejitve dobave, ki omejujejo prosto izmenjavo njihovega blaga na enotnem trgu EU-ja. Te omejitve so sicer zakonite, denimo za zagotavljanje pomembnih informacij potrošnikom v lokalnih jezikih, a naj bi se dalo z njimi tudi manipulirati.

Študija EU-ja iz leta 2020 je pokazala, da nepoštena izraba tovrstnih omejitev dejansko prinaša različne cene po državah EU-ja in da bi lahko potrošnike stala dodatnih 14 milijard evrov na leto.