Če bo vse šlo po načrtih Hrvaške, bo v EU vstopila leta 2010 ali 2011. Foto: EPA
Če bo vse šlo po načrtih Hrvaške, bo v EU vstopila leta 2010 ali 2011. Foto: EPA
Kaj menijo ribiči?
Odzivi Hrvatov na besede Barrosa
EU nagradil Hrvaško

Po srečanju s hrvaškim premierjem je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso dejal, da lahko Hrvaška že leta 2009 konča tehnični del pogajanj za vstop v EU, če bo izpolnila vse pogoje. K določitvi datuma je ključno pripomogla včerajšnja odločitev hrvaškega sabora, da ERC, ki je bil dalj časa vir napetosti med Zagrebom in Brusljem, začasno zamrzne.

Kot je dejal Barroso, je prepričan, da je Hrvaška sposobna izpolniti vse pogoje, da bi tehnični del pogajanj končala do novembra 2009, ko se bo končal mandat njegove komisije.

Sabor sprejel Sanaderjev predlog
Poslanci so odločitev o začasni ukinitvi sporne ekološko-ribolovne cone sprejeli po burni 10-urni razpravi in tako odpravili oviro, ki je grozila z resnim zastojem v pristopnih pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo. Sklep o začasni odpravi cone je predlagal hrvaški premier Ivo Sanader, ki je poudaril, da sta za Hrvaško pomembna nacionalna interesa tako zaščita Jadrana kot vstop v EU, a da je vstop v Unijo kljub vsemu pomembnejši.

Predlog so podprle skoraj vse koalicijske stranke, proti sta glasovala Hrvaška kmečka stranka in poslanec Stranke prava, največji opozicijski stranki Socialdemokratska in Narodna stranka, ki sta pred in med razpravo tolkli po vladajočem HDZ-ju, pa sta se vzdržali. Predtem je SDP napovedal, da bo podprl predlog, če bo vladna koalicija enotna, vendar se to ni zgodilo.

Ne gre za odpoved, temveč za začasno neizvajanje
Kot je poudaril Sanader v predstavitvi predloga, se s tem Hrvaška ERC-ju ne odreka, temveč ga le za članice EU-ja nekaj časa ne bo izvajala. Napovedal je, da se bodo s Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo pogajanja o ERC-ju nadaljevala, pri tem pa bo Zagreb odločno vztrajal, da se "hrvaški ribiči v vseh segmentih izenačijo z ribiči članic EU-ja. S tem dnem ne sklepamo enega poglavja, temveč ga nadaljujemo," je dejal Sanader.

Kot je znano, je Hrvaška s 1. januarjem zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) uveljavila tudi za članice Evropske unije, in to kljub dogovoru iz leta 2004, v katerem se je zavezala, da cone za članice Unije ne bo uveljavila brez soglasja z njimi. Bruselj je Hrvaško v zadnjih mesecih opozarjal na morebitne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje Uniji.

B. T./M. R.

Kaj menijo ribiči?
Odzivi Hrvatov na besede Barrosa
EU nagradil Hrvaško