Foto: AP
Foto: AP

Unija proti Kitajski zaradi človekovih pravic ukrepa prvič po odzivu na pokol na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Gre za sankcije proti enajstim posameznikom in štirim pravnim osebam, odgovornim za resne kršitve človekovih pravic na Kitajskem, v Rusiji, Eritreji, Libiji, Južnem Sudanu in Severni Koreji.

Unija je kaznovala štiri posameznike in javni varnostni urad na Kitajskem zaradi ravnanja z muslimansko manjšino Ujgurov, dva posameznika in osrednje javno tožilstvo v Severni Koreji zaradi represije, dva posameznika in vojaško organizacijo v Libiji zaradi ubijanja in prisilnih izginotij, dva posameznika v Rusiji zaradi mučenja in represije nad osebami LGBTI in političnimi nasprotniki v Čečeniji ter enega v Južnem Sudanu in nacionalni varnostni urad v Eritreji zaradi mučenja in ubijanja.

Sankcije tudi zaradi Navalnega

Skupaj z odločitvijo o sankcioniranju štirih predstavnikov ruskega pravosodja in organov pregona, vpletenih v pridržanje opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, potrjeno na začetku meseca, gre za sveženj sankcij, prvi v okviru nove ureditve sankcioniranja kršilcev človekovih pravic po svetu, uvedene decembra lani.

Skupaj je tako Unija kaznovala 15 posameznikov in štiri pravne osebe. Sankcije vključujejo prepoved potovanja v EU in zamrznitev premoženja posameznikom ali pravnim osebam. Poleg tega posamezniki in pravne osebe v EU-ju ne smejo neposredno ali posredno financirati kršilcev na seznamu.

Peking s povračilnimi ukrepi

Peking je v odgovor na sankcije že sprejel sankcije proti desetim evropskim politikom in raziskovalcem ter štirim pravnim osebam oziroma organom EU-ja. Na seznamu je pet evropskih poslancev, trije poslanci nacionalnih parlamentov članic EU-ja ter dva evropska raziskovalca.

Med njimi sta vodja delegacije Evropskega parlamenta za Kitajsko Reinhard Butikofer in nemški raziskovalec Adrian Zenz. Njegova poročila o ravnanju z Ujguri v Sinkiangu so v preteklosti močno razburila kitajske oblasti. Med štirimi pravnimi osebami oz. organi Unije pa sta politični in varnostni odbor Sveta EU-ja ter pododbor za človekove pravice v Evropskem parlamentu.

Evropejcem, proti katerim so uvedli sankcije, in njihovim družinam je prepovedan vstop na celinsko Kitajsko, v Hongkong in Macao. "Oni in z njimi povezani podjetja ter institucije prav tako ne smejo poslovati s Kitajsko," so navedli na kitajskem zunanjem ministrstvu.

Kritični so bili tudi do sankcij, ki jih je proti štirim osebam in javnemu varnostnemu uradu na Kitajskem uvedel EU. "Ta ukrep, ki ne temelji na ničemer drugem kot na lažeh in dezinformacijah, izkrivlja in ne upošteva dejstev," so poudarili. Označili so jih za vmešavanje v notranje zadeve.

Kakšne posledice bodo imele sankcije EU za Kitajsko?