Foto: EPA
Foto: EPA

Sledilo bo šestmesečno obdobje postopnega opuščanja, nato pa bo začela veljati popolna prepoved uporabe v živilih. Titanov dioksid se uporablja kot barvilo v številnih proizvodih, kot so žvečilni gumi, pekovski izdelki, prehranska dopolnila in juhe.

Predlog komisije temelji na znanstvenem mnenju Evropske agencije za varnost hrane, ki je ugotovila, da titanov dioksid ni več mogoče šteti za varnega, ko se uporablja kot aditiv za živila. Predvsem zato, ker ni mogoče izključiti pomislekov glede genotoksičnosti.

"O varnosti hrane in zdravju naših potrošnikov se ni mogoče pogajati. Danes z našimi državami članicami odločno ukrepamo na podlagi znanstvenih dognanj, da bi odpravili tveganje zaradi kemikalije, ki se uporablja v živilih," je ob tem dejala komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Uporaba titanovega dioksida v živilih v Sloveniji je upadla

Kot so ob tem sporočili z Inštituta za nutricionistiko, so njihovi raziskovalci in NIJZ izvedli obsežno raziskavo, v katero so vključili 12.644 predpakiranih živil, razpoložljivih v Sloveniji v letih 2017 in 2020.

Rezultati raziskave so pokazali, da se je v roku teh treh let uporaba titanovega dioksida v živilih zmanjšala s štirih odstotkov na dva odstotka. Aditiv je bil leta 2017 najpogosteje uporabljen v žvečilnih gumijih, leta 2020 pa v čokoladi in sladkarijah. Prav žvečilni gumiji so leta 2017 najpogosteje vsebovali ta aditiv, leta 2020 pa se je delež takšnih izdelkov zmanjšal z dveh tretjin na četrtino, so pojasnili na Inštitutu za nutricionistiko.