Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: EPA

EU polaga upe zlasti v zajeten načrt naložb v Afriko v vrednosti 150 milijard evrov, s katerim želi Evropa v tekmi s Kitajsko okrepiti vezi s to celino.

Srečanje v Bruslju, šesti vrh EU-ja in AU-ja, prinaša "novega ambicioznega duha" v odnosih, je po koncu vrha poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Tudi predsedujoči AU-ju, senegalski predsednik Macky Sall, je govoril o novem duhu in zgodovinski priložnosti za vzpostavitev novega partnerstva.

EU želi ostati prvi partner Afrike in partner njene izbire, pa je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To je po njenih besedah ključno sporočilo tega vrha.

Senegalski predsednik Macky Sall. Foto: EPA
Senegalski predsednik Macky Sall. Foto: EPA

EU želi konkurirati Kitajski

Zato je prvi naložbeni sveženj v okviru decembra predstavljenega evropskega načrta za naložbe v razvoj infrastrukture po svetu do leta 2027, s čimer želi EU postati enakovreden tekmec Kitajski in njenemu projektu nove svilne poti, namenjen prav Afriki.

Celoten načrt je vreden 300 milijard evrov, polovica naj bi šla torej za Afriko, kjer načrtujejo zlasti naložbe v energetsko, digitalno in prometno infrastrukturo, izobraževanje in zdravstvo.

Okoli 37 milijard evrov naj bi prišlo iz evropskega proračuna, še okoli 20 milijard naj bi ločeno prispevale članice in s tem naj bi spodbudili 150 milijard evrov javnih in zasebnih naložb, napovedujejo v Bruslju. Podrobnosti za zdaj niso znane.

Afrika po Sallovih besedah potrebuje od 130 milijard do 170 milijard dolarjev naložb na leto.

Predsednica Evropske komisije je kot pomembno temo navedla zlasti boj proti podnebnim spremembam kot ključen izziv te generacije. Da bo svet zmagal v tem boju, potrebuje Afriko, je poudarila.

Pomembna tema je bilo sodelovanje pri spoprijemanju s pandemijo covida-19. EU je z Afriko doslej delil 148 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, do sredine poletja pa namerava to številko povečati na 450 milijonov, je dejala Ursula von der Leyen.

EU ne želi odpraviti patentne zaščite za cepiva

Vrh je zaznamoval spor o vprašanju patentne zaščite za cepiva proti covidu-19. Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je pozval k odpravi zaščite, predsednica Evropske komisije pa je poudarila, da je intelektualna lastnina dragoceno blago.

V EU-ju trdijo, da niso ovira patenti, temveč proizvodne zmogljivosti in oskrba s surovinami. Predsednica komisije je napovedala, da si bosta komisiji EU-ja in AU-ja prizadevali za rešitev t težave. Spomladi naj bi se sestali in zagotovili rešitev.

Evropska unija želi zmanjšati vpliv Kitajske v Afriki

EU najpomembnejši trgovinski partner Afrike

EU je najpomembnejši trgovinski partner Afrike, Afrika pa je četrta najpomembnejša trgovinska partnerica EU-ja. V letu 2020 je trgovinska menjava med Afriko in EU-jem znašala 225 milijard evrov. Blagovni primanjkljaj z Afriko sta imeli Slovenija in Španija.

Slovenija na afriški celini največ trguje z Egiptom, Alžirijo, Marokom, Mozambikom, Južno Afriko in Tunizijo. Skupna vrednost blagovne menjave z afriškimi državami je v letu 2020 znašala 427 milijonov evrov, kar je 0,7 odstotka slovenske zunanje trgovine.

Za Slovenijo je bilo po neuradnih informacijah na vrhu ključno iskanje podpore za kandidaturo za nestalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov v obdobju 2024/25. To naj bi bilo tudi v ospredju pogovorov slovenskega premierja Janeza Janše ob robu vrha. Srečal se je z etiopskim premierjem Abiyem Ahmedom in predsednikom komisije AU-ja Mousso Fakijem Mahamatom.