Merklova je nagovorila okoli tisoč delegatov svoje stranke. Foto: EPA
Merklova je nagovorila okoli tisoč delegatov svoje stranke. Foto: EPA
Evro
Evro se je znašel na najhujši preizkušnji do zdaj. Foto: EPA

Merklova je na kongresu vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) v Leipzigu dejala še, da se boji, da bi padec evra pomenil padec Evrope in je zatrdila, da bo storila vse, da to prepreči.
A v enournem nagovoru delegatom svoje stranke kanclerka ni ponudila nobenih novih idej za rešitev krize, ki je tako močno prizadela zlasti Grčijo, Italijo in Irsko ter vzbuja strahove o preživetju 17-članskega evroobmočja.

Ob dolžniški krizi v območju evra je pozvala k oblikovanju ostrejših pravil in k večji integraciji Evrope. Nemčija in Evropa bosta morali iz krize iziti močnejši in EU bi se moral razvijati naprej v politično unijo, se je zavzela. "Torej ne manj Evrope, ampak več Evrope," je poudarila.

"Stranka izgublja kompas"
Da bi ohranili evro, bi morali v kratkem ob reševalnih ukrepih za stabilizacijo valute sprejeti tudi avtomatične sankcije za tiste, ki bi kršili pravila. Prav tako Evropa potrebuje davek na finančne transakcije; če morda ne celoten EU, "pa vsaj območje evra", se je še zavzela.

Merklova je v nagovoru Nemce pozvala k pogumnim reformam. "Živimo v času epohalnih sprememb," je dejala Merklova in okoli tisoč delegatov stranke pozvala k enotnosti. Reforme naj bi obsegale številne teme, od uvedbe minimalne plače v sektorjih, kjer je še ne poznajo, do sprememb na področju izobraževanja in vztrajanja pri odpovedi rabe jedrske energije.
Kritiki - tudi v stranki - sicer opozarjajo, da CDU s tovrstnimi spremembami izgublja "kompas" in temelje, na katerih sloni politika stranke. A Merklova je poudarila, da stranka "ni izgubila ne temeljev ne kompasa". Kot je opozorila, na današnje težave ne moremo iskati odgovorov na način, kakršen je veljal pred 30 leti.