Foto: Sunčana Glavak/Twitter
Foto: Sunčana Glavak/Twitter

Seznanili so se s proizvodnjo jedrske energije in razvojnimi načrti Neka ter Gen energije, ki upravlja slovensko polovico krške jedrske elektrarne.

Direktor Gen energije Danijel Levičar je predstavil vizijo razogljičenja slovenskega energetskega sistema in projekt drugega bloka krške jedrske elektrarne. V Gen energiji menijo, da so poleg obnovljivih energetskih virov v Sloveniji potrebni tudi stabilni viri in da lahko jedrska energija z roko v roki z obnovljivimi viri prispeva k omenjenemu cilju.

Sicer pa se lahko Slovenija med zdajšnjo izjemno energetsko krizo, da bi dosegla energetsko neodvisnost, zanesljivo oskrbo in sprejemljive cene električne energije za končne odjemalce opre le na domače energetske vire, je poudaril.

Levičar je opozoril na projekt Neka 2 in pojasnil, da prehaja k fazi umeščanja projekta v postopke državnega prostorskega načrta. Sicer pa za zdaj še niso tako daleč, da bi iskali morebitne projektne partnerje, je povzel Levičar.

Kot je ocenil pobudnik obiska Neka, evroposlanec Franc Bogovič, je EU "zanemarila energetsko varnost in danes plačuje visoko ceno za neodgovorno energetsko politiko in močno energetsko odvisnost od Rusije".

Jedrska energija je v taksonomiji, ki jo je sprejela EU, uvrščena med vire energije, ki omogočajo prehod v nizkoogljično družbo. V Sloveniji in v vseh državah EU-ja pa morajo poiskati rešitve za stabilno oskrbo z električno energijo in preostalimi energenti.

Ob tem je podčrtal, da izgradnja drugega bloka Neka omogoča dolgoročno zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo po konkurenčnih cenah. Vlado je hkrati pozval, da naj čim prej začne postopek umeščanja Neka 2 v prostor.

Tudi hrvaški evropski poslanec Karlo Ressler je menil, da lahko jedrska energija pomembno prispeva k energetski neodvisnosti, zanesljivosti oskrbe in ustvarjanju zadostne količine čiste, nizkoogljične elektrike. "Nek to počne že štiri desetletja z zanesljivo proizvodnjo z najvišjimi varnostnimi standardi". "Zato se želimo v Krškem dodatno seznaniti z delovanjem največjega elektroenergetskega objekta v Sloveniji in na Hrvaškem ter podpreti nadaljnji razvoj tesnega sodelovanja med državama na področju energetike," je še dejal.

Da Slovenija in Hrvaška pri Neku dobro sodelujeta, so ocenili tudi generalni direktor Gen energije Blaž Košorok, predsednik uprave Neka Stane Rožman in član uprave Neka Saša Medaković.

Direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek pa je zagotovil, da se ta zaveda svoje vloge in odgovornosti v verigi zagotavljanja nemotene dobave energentov.
Sicer pa glavnino svoje dejavnosti usmerjajo v čimprejšnjo izgradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem. Ob tem si stalno prizadevajo tudi za dobro sodelovanje na meddržavni ravni, je še dejal.