Članice bi morale nova pravila v nacionalni pravni red prenesti do 28. oziroma do 30. junija. Foto: EPA
Članice bi morale nova pravila v nacionalni pravni red prenesti do 28. oziroma do 30. junija. Foto: EPA

Gre za prenos direktive o zahtevah glede dostopnosti za izdelke, storitve in pravila o informiranju vlagateljev v UCITS sklade, ki se tržijo po celotnem EU-ju.

Direktiva o zahtevah glede dostopnosti za izdelke in storitve oziroma evropski akt o dostopnosti iz leta 2019 določa, da morajo biti nekateri izdelki in storitve, kot so javni prevoz, bančne storitve in spletna trgovina, dostopni invalidom, da lahko ti v družbi delujejo enakopravno.

Podjetja, ki prodajajo izdelke ali storitve, pokrite z direktivo, morajo niz predpisanih standardov dostopnosti izpolniti do 28. junija 2025, članice pa bi morale direktivo v nacionalni pravni red prenesti do 28. junija letos.

Ker poleg Slovenije tega niso storile še Belgija, Bolgarija, Češka, Nemčija, Irska, Grčija, Španija, Francija, Hrvaška, Ciper, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nizozemska, Avstrija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Finska in Švedska, jim je Evropska komisija poslala prvi opomin, so sporočili iz Bruslja.

Upravljavci skladov UCITS-a bodo morali vlagateljem predložiti dokument z bistvenimi podatki

Drugi opomin, ki ga je Evropska komisija poslala Sloveniji, je v povezavi z lansko direktivo, ki spreminja direktivo iz 2009 glede uporabe dokumentov z bistvenimi podatki s strani družb za upravljanje kolektivnih naložbenih podjemov za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje (UCITS).

Skladi UCITS so tisti naložbeni skladi, za katere velja t. i. evropski potni list oziroma harmonizirana ureditev ter se tako tržijo po vsej EU.

S 1. januarjem 2023 bo moral vsak upravljavec takšnega sklada vlagateljem ponuditi dokument z bistvenimi podatki za vsak naložbeni produkt s podatki o stroških ter potencialnih tveganih in donosih, spremenjena direktiva pa naj bi z nekaterimi popravki preprečila podvajanje pri informiranju vlagateljev glede istih skladov UCITS oziroma objavljanje različnih dokumentov o istih skladih.

Članice bi morale nova pravila v nacionalni pravni red prenesti do 30. junija, poleg Slovenije pa tega niso storile še Belgija, Češka, Danska, Grčija, Španija, Italija, Ciper, Madžarska, Nizozemska, Avstrija, Poljska, Finska in Švedska.