Na STA-ju pozdravljajo odločitev Evropske komisije, ki je dala zeleno luč za financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Na STA-ju pozdravljajo odločitev Evropske komisije, ki je dala zeleno luč za financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Financiranje je v skladu s pravili Evropske unije o državnih pomočeh, zato ni ovira za izplačilo sredstev, je o sporočilu iz Bruslja poročala dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok.

Zgodba sega na začetek letošnjega leta, ko je Slovenija 7. januarja Bruselj obvestila, da bo Slovenski tiskovni agenciji letos namenila 2,5 milijona evrov. Potem ko je Urad vlade za komuniciranje agenciji zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe in plačilo računov za opravljene storitve za oktober in november lani, so bila sredstva kot dopolnilo na predlog stranke SMC vključena v sedmi protikoronski sveženj, ki ga je parlament sprejel konec decembra lani. Ukom je nato menil, da to morda ni skladno z evropskimi pravili o konkurenci in državni pomoči, zato notifikacija Evropski komisiji.

EK: Sredstva STA-ju se lahko izplačajo

V Bruslju so že januarja poudarili, da evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij in da se financiranje STA-ja lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije.

"Ker Slovenija uradne notifikacije ni umaknila, je komisija sprejela današnjo odločitev, Slovenija pa lahko začne izvajati ukrep in izplača sredstva," je poudarila Arianna Podesta, govorka iz urada izvršne podpredsednice Evropske komisije Margarethe Vestager.

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh tako "odobrila" 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za opravljanje njegove javne službe, so sporočili v komisiji. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali.

Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, pa je dodala, da bo ta odločitev omogočila STA-ju, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. "Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih," je poudarila.

Komisija je odločitev sprejela, potem ko je proučila namero nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, ki so jo v Bruselj januarja poslale slovenske oblasti.

Bo Ukom izpolnil svojo obljubo?

Na STA-ju takšno odločitev Evropske komisije pozdravljajo. S tem je po njihovem mnenju padla še ena ovira za nemoteno financiranje agencije. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč januarja napovedal, da bo zakonsko določen znesek nakazal takoj, ko bo dala komisija pozitivno mnenje.

Vlada je namreč kljub namigu Evropske komisije, naj umakne zahtevo za notifikacijo državne pomoči, pri njej vztrajala, z danes objavljeno odločitvijo pa se je izkazalo, da pri takšnem financiranju tiskovne agencije, ki opravlja javni servis obveščanja javnosti na način in pod pogoji, kot je to v primeru STA-ja, ne gre za obliko nedovoljene državne pomoči.

Direktor Bojan Veselinovič se je letni nagradi odrekel v korist družbe, ki se je znašla v težavah zaradi vladne finančne blokade. Foto: BoBo
Direktor Bojan Veselinovič se je letni nagradi odrekel v korist družbe, ki se je znašla v težavah zaradi vladne finančne blokade. Foto: BoBo

Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu.

Evropska komisija

Letno poročilo in nagrada

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je ob novici, da mu je nadzorni svet STA-ja v ponedeljek potrdil izplačilo letne nagrade, opozoril, da se je nagradi že takoj na seji odpovedal. Ob tem pa opozarja, da Urad vlade za komuniciranje (Ukom) nadaljuje blokado financiranja agencije.

Nadzorni svet STA-ja je v ponedeljek med drugim potrdil revidirano letno poročilo agencije za poslovno leto 2020. Poslovanje družbe je bilo uspešno kljub epidemičnim razmeram in prvi, začasni ustavitvi financiranja STA jeseni lani, ugotavljajo.

Člani nadzornega sveta so na tej seji v skladu z veljavno zakonsko ureditvijo odločali tudi o predlaganem sklepu o izplačilu spremenljivega dela prejemka za direktorja za poslovno leto 2020. Gre za nagrado direktorju, ki jo za poslovodstvo družb v državni lasti predvidevata t. i. Lahovnikov zakon in uredba o določilih najvišjih razmerij za osnovna plačila ter višine spremenljivih prejemkov direktorjev, je za medije pojasnil Bojan Veselinovič.

Na pomoč STA-ju so priskočili v Bruslju in odobrili 2,5 milijona evrov nadomestila za javno službo. Foto: Reuters
Na pomoč STA-ju so priskočili v Bruslju in odobrili 2,5 milijona evrov nadomestila za javno službo. Foto: Reuters

Veselinovič se odreka nagradi

Nadzorni svet STA-ja je nagrado odobril s sklepom, v katerem je zapisano, naj se izplača, ko bo normalizirano finančno stanje STA-ja, a se je Veselinovič, kot trdi, že na isti seji temu prejemku odrekel. To bo tudi zapisano v zapisniku seje nadzornega sveta.

O tem, kako je prišlo do dezinformacije, ki so jo objavili nekateri mediji in jo je na Twitterju komentiral tudi direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa Veselinovič navaja, da lahko sklepa "po tem, da je eden izmed članov nadzornega sveta STA-ja zapustil sejo, še preden sem že na seji povedal, da se izplačilu te nagrade za uspešno poslovanje v letu 2020 dokončno in v celoti odrekam".

Urbanija je namreč zapisal, da je brez besed, ko se je dal Veselinovič nagraditi z dvema plačama, ob tem, da so bile zaposlenim izplačane nagrade v znesku le okoli 300 evrov in ob tem, ko hkrati vsem grozi, da bo potopil podjetje v dobrem mesecu.

119 dni finančne blokade

Veselinovič je sicer sporočil tudi, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za marec. Danes tako mineva že 119. dan, odkar STA opravlja javno službo brez plačila od države, nadaljujejo pa se tudi "aroganca, laži, blatenje, netenje konfliktov v kolektivu STA-ja in sprenevedanje".

Ukom potrdil zavrnitev izplačila za marec

Ukom je dopoldne v sporočilu za javnost na spletnih straneh vlade potrdil, da je zavrnil izplačilo za marec. "Kljub opozorilom, da Ukom od 1. januarja 2021 s STA ni več v poslovnem odnosu, je direktor Veselinovič račun za domnevno opravljanje javne službe v marcu poslal Ukomu. Zaradi zgoraj navedenih dejstev je Ukom tudi tokrat zavrnil izplačilo za marec," so zapisali.

Opozorili pa so tudi, da "ni mogoče preveriti medijskih zapisov, da se je direktor Veselinovič nagradi za leto 2020 domnevno naknadno odpovedal". "Je pa seveda glede na zdajšnje stanje moralno nesprejemljivo že dejstvo, da so mu jo nadzorniki sploh odobrili," so dodali.

Na vprašanje STA-ja, ali so že začeli pregled poslovne dokumentacije agencije, je Ukom odgovoril, da dokumentacije razen računa za marec, niso prejeli. "Predlagamo, da najprej vprašate direktorja Veselinoviča, če jo je poslal," so zapisali.

Veselinovič je ponovil, da so vladi, ki so ji poslali dokumentacijo kot edini družbenici, pa jo je hotela vrniti, sporočili, da jo lahko sama odstopi pristojnemu organu. "To očitno ni Ukom, saj je gospod Urbanija sporočil, da je na Ukomu še niso prejeli," je dodal v odzivu na navedbe v sporočilu Ukoma.

Denar za javno službo STA po navedbah Janše že izplačan, Veselinovič to označil za manipulacijo

Predsednik vlade Janez Janša je med današnjim obiskom v Parizu komentiral odločitev Evropske komisije, ki je odobrila nadomestilo Slovenije v vrednosti 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe STA-ja. Po njegovih besedah je bil denar za javno službo STA-ja že izplačan. Po besedah direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča pa je to "čista manipulacija in laž".

"Kolikor vem, je to denar, ki je bil že izplačan po tistem, ko je bil zakon sprejet v DZ-ju. Je pa po pravilih, ki obstajajo, bilo treba zaprositi za soglasje Evropsko komisijo. Ministrstvo za finance je to storilo, kot pravite, je to soglasje danes prišlo. Ampak gre za sredstva, ki so že bila izplačana," je Janša povedal za Radiotelevizijo Slovenija.

"Vlada je prosila Evropsko komisijo za mnenje, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno obliko državne pomoči po sedmem protikoronskem zakonu januarja letos, torej šele po tistem, ko je začel veljati 31. decembra 2020. Za letos STA ni dobila niti evra, čeprav je Ukom v januarskem sporočilu za javnost napovedoval, da bo plačano vse, ko bo Evropska komisija sprejela dokončno odločitev, kar se je danes zgodilo," je v odzivu še zapisal Veselinovič.

Na to se je Janša odzval na Twitterju in zapisal, da je bilo "izplačano vse za lansko leto na podlagi pogodbe z Ukomom, čeprav STA ni posredovala dolžne dokumentacije". "Vse ostalo pa bo nakazano potem, ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukomom za leto 2021. Kot vedno doslej," je dodal.

"Žal je tako, da zakonskih obveznosti ne izpolnjuje vlada, to so vam zdaj celo v Bruslju lepo razložili. Ampak očitno tudi to ni dovolj. Kot že tolikokrat doslej," pa so se na Janšev zapis odzvali na STA. Zdi se jim zanimivo, da Janšev kabinet poslane dokumentacije STA ni odstopil Ukomu, saj je direktor Ukoma Uroš Urbanija zatrdil, da je še kar nima. "Ali to pomeni, da ga ne priznavate za predstavnika ustanovitelja," se sprašujejo.

EK za vladno financiranje STA-ja

Več strank pozdravlja stališče Evropske komisije in kritizira vlado

"V LMŠ-ju smo veseli, da je Evropska komisija danes odobrila financiranje STA-ja in odločno pritrdila tudi vsem našim pozivom in argumentom, da je zavestno in namerno (finančno) blokiranje delovanja STA-ja nezakonito. Zdaj je na potezi najprej vlada, ki naj v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji in sedmega protikoronskega zakona ter v skladu z januarja danimi obljubami te končno uresniči ter tako prekine nezakonito finančno uničevanje STA," so se odzvali v stranki LMŠ. Menijo, da je to eden izmed razlogov za ustavno obtožbo proti premierju.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je odločitev v tvitu ocenila kot dobro in hitro. Poudarila je, da je tudi izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, "odlično poudarila pomen javne službe. Sicer pa ostaja dejstvo, da bo denar morala dati slovenska vlada, ki je januarja sprožila pritisk na Evropsko komisijo za odobritev državne pomoči", je zapisala Fajon, ki vladi očita zavlačevanje.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je na Twitterju ocenila, da je za vlado sramota, da se mora Evropska unija ukvarjati s Slovensko tiskovno agencijo.

Koordinator Levice Luka Mesec je za STA zapisal, da gre pri tem samo za neki poskus vlade, da bi se z izgovarjanjem na pravila o prostem trgu, ki jih vzpostavlja EU, znebila obveznosti financiranja. Po njegovem mnenju je ambicija vlade sesuti medijski prostor in Evropska komisija ni nasedla.

Po oceni vodje nepovezanih poslancev Janje Sluge je Evropska komisija potrdila samo to, kar je bilo vsem jasno že pred tem, da je financiranje STA-ja mogoče brez odobritve Evropske komisije. "Še več, poudarili so, da javno financiranje tiskovnih agencij prispeva k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti. Vladni zavlačevalni manever, v katerem je poskusila izrabiti Evropsko komisijo za finančno izčrpavanje STA-ja, je torej neslavno propadel in ponovno v Evropi razgalil poteze vladajočih, ki si za vsako ceno želijo podrediti neodvisne medije," je zapisala v odzivu za STA.

Medtem ko v NSi-ju zadeve še niso komentirali, je evropska poslanka te stranke Ljudmila Novak na Twitterju izrazila upanje, da "bo nadaljevanje financiranja STA-ja po današnji odločitvi Evropske komisije čim prej izvedeno. Dejstva, ki jih o STA-ju navaja Evropska komisija, so neomajna."