Henrik Hololei. Foto: EPA
Henrik Hololei. Foto: EPA

Evropska komisija je na začetku marca uvedla preiskavo proti svojemu visokemu uradniku, potem ko so mediji razkrili, da je med pogajanji o sporazumu o zračnem prometu med Evropsko unijo in Katarjem v to državo potoval na stroške Katarja. Danes so sporočili, da so ga premestili na drug položaj.

Estonec Henrik Hololei je bil na enem najvišjih uradniških položajev v Evropski komisiji, vodja generalnega direktorata za transport, ko se je Evropska komisija s Katarjem pogajala o sporazumu o zračnem prometu, ki so ga nato podpisali oktobra 2021. Hololei v pogajanjih ni sodeloval, a je kot generalni direktor vodil urad, ki je bil zanje zadolžen.

Na začetku marca so novinarji spletnega portala Politico razkrili, da so mu tako katarska vlada kot nekatere organizacije, ki so z njo povezane, med letoma 2015 in 2021 plačale več poti v Katar, v komisiji pa so nato potrdili, da mu je Katar v nekaj primerih plačal tudi bivanje.

Kljub temu so pojasnili, da nepravilnosti ni bilo, saj da so bile poti po njihovih navedbah odobrene v skladu s tedanjimi pravili. Da konflikta interesov ni bilo, pa je Hololei kot vodja generalnega direktorata za svoj lastni primer ugotovil kar sam.

Uvedena notranja preiskava

Komisija je po medijskem razkritju uvedla notranjo preiskavo, pojasnila pa je zahtevala tudi evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly.

"Kolidž komisarjev je odločil, da Henrika Hololeia na njegovo zahtevo s prvim aprilom imenuje na položaj svetovalca v generalnem direktoratu za mednarodna partnerstva," pa je sporočil glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer.

Po izbruhu afere Katargate, ki je razkrila, da sta Katar in Maroko s korupcijo kupovala vpliv v Evropskem parlamentu, je Evropska komisija zaostrila pravila o službenih poteh svojih uradnikov.