Madžarska ostaja edina članica Unije, proti kateri poteka postopek v okviru 7. člena pogodbe EU-ja. Foto: Reuters
Madžarska ostaja edina članica Unije, proti kateri poteka postopek v okviru 7. člena pogodbe EU-ja. Foto: Reuters

Da nameravajo končati postopek v skladu s 7. členom pogodbe EU-ja proti Poljski, so z Evropske komisije sporočili že na začetku meseca, pretekli teden pa je oceno stanja na področju vladavine prava na Poljskem podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova predstavila še ministrom držav članic, pristojnim za evropske zadeve.

Jourova je takrat poudarila, da so poljske oblasti pokazale odločnost popraviti nepravilnosti na področju pravosodja in priznavajo, da v državi obstajajo težave, ki jih je treba odpraviti. Poleg tega priznavajo primarnost evropskega prava nad nacionalnim.

Poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska, ki je oblast prevzela decembra lani, je po oceni komisije sprožila vrsto zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov, da bi naslovila skrbi na področju neodvisnosti sodstva. Pripravila je tudi akcijski načrt za obnovitev vladavine prava v državi in izvedla prve konkretne korake za izpolnitev tega načrta.

"Mislim, da v primeru Poljske ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava," je poudarila komisarka za vrednote in preglednost.

Zato je komisija danes končala postopek proti Poljski v skladu s 7. členom pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

V Bruslju zagotavljajo, da konec postopka ne pomeni, da razmer na področju vladavine prava na Poljskem ne bodo več spremljali.

Madžarska ostaja edina članica Unije, proti kateri poteka postopek v okviru 7. člena pogodbe EU-ja. Proti njej ga je leta 2018 sprožil Evropski parlament.