Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nasilje nad ženskami in v družini po ocenah prizadene vsako tretjo od 228 milijonov žensk v Uniji, sporočajo iz Bruslja.

Cilj direktive je zagotoviti temeljne pravice do enake obravnave in nediskriminacije med spoloma, in sicer s kriminalizacijo različnih oblik nasilja nad ženskami po vsej Evropski uniji, tudi na spletu, ter krepitvijo dostopa žrtev do pravnega varstva, zaščite in podpore.

Kaj bo prepovedano, sankcionirano

Nova pravila med drugim prepovedujejo in sankcionirajo pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke in najbolj razširjene oblike kibernetskega nasilja, kot je deljenje intimnih slik brez privolitve, vključno z globokimi ponaredki, ter kibernetskim zalezovanjem in nadlegovanjem.

V Bruslju so ob tem poudarili, da je spletno nasilje pojav, ki zahteva nujno obravnavo, saj se zelo hitro širi in ima zelo negativen vpliv. Nova pravila pa bodo pomagala žrtvam tega nasilja v državah članicah, v katerih tovrstnih dejanj še niso kriminalizirali.

Vera Jourova. Foto: EPA
Vera Jourova. Foto: EPA

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob začetku veljave novih pravil poudarila, da je s tem v EU-ju prvič kriminalizirano na spolu utemeljeno spletno nasilje, kot je širjenje intimnih fotografij brez soglasja, vključno z globokimi ponaredki, ki so nočna mora za ženske.

"Tovrstno nasilje je pogosto razlog za umik žensk iz javnega življenja," je dejala in poudarila, da je spletno nasilje resnično nasilje in da je nasilje nad ženskami stalna težava.

Evropska komisarka za enakost Helena Dalli pa je direktivo poudarila kot pomemben korak do izkoreninjenja nasilja nad ženskami in v družini, ki ponuja temeljit odgovor na pereče vprašanje. "Zadeva preprečevanje nasilja na podlagi spola, zaščito in podporo žrtev ter ustrezno kaznovanje storilcev," je dejala.