Stojnice s promocijskim gradivom ob dnevu Evrope stojijo tudi na Kongresnem in Prešernovem trgu ter na Šuštarskem mostu v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Stojnice s promocijskim gradivom ob dnevu Evrope stojijo tudi na Kongresnem in Prešernovem trgu ter na Šuštarskem mostu v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Na razstavi, kjer so ljubitelji kulinarike slaščice lahko tudi poskusili, se je Slovenija predstavila s prekmursko gibanico, zbrane pa je v imenu PEN-a nagovoril Aleš Debeljak. V okviru dneva Evrope je izšel tudi časopis The Europe Journal, v katerem so objavljeni prispevki novinarjev iz vseh članic Evropske unije.

Evropske slaščice sta v kavarni Union poskušala tudi slovenski finančni minister Andrej Bajuk in evropski komisar za znanost in raziskovanje Janez Potočnik.

V Mariboru otroci pri projektu Evropska vas na stojnicah predstavljajo raznovrstnost zgodovine, kulture, običajev, narodnih noš, glasbe in kulinarike Evropske unije. Osrednja prireditev bo na mariborskem Grajskem trgu.

Pestra dogajanja so tokrat organizirana tudi v Puconcih, Kopru, Novi Gorici, Celju, Slovenj Gradcu in na Hribarjevem nabrežju v Ljubljani.

Schumanova deklaracija
9. maja 1950 je francoski zunanji minister Robert Schuman javno prebral poziv evropskim državam po združitvi proizvodnje premoga in jekla ter splošnega interesnega združevanja držav povojne Evrope. Deklaracija velja za temelj evropskega povezovanja in federalizma. 9. maj so za rojstni dan EU-ja na vrhunskem srečanju v Milanu leta 1985 določili voditelji takratnih članic.

Obiskovalce sta privabila dva plakata. Foto: RTV SLO
Obiskovalci so lahko izbirali med slaščicami iz 27 držav. Foto: RTV SLO
V Avstriji kolač imenujejo Gugelhupf. Foto: RTV SLO
Nemčija je predstavila svoj Streselkuchen. Foto: RTV SLO
Romunija s svojim cozonacom moldovenescom. Foto: RTV SLO
Malta se je predstavila z imaqaretom. Foto: RTV SLO
Z nekaterimi slaščicami so se gostje lahko posladkali tudi brezplačno. Foto: RTV SLO
Dogajanje je popestril Aleš Debeljak. Foto: RTV SLO
Predstavitve slaščic sta se udeležila tudi Janez Potočnik ... Foto: RTV SLO
... in Andrej Bajuk. Foto: RTV SLO
Gostje so bili nad izbiro slaščic navdušeni. Foto: RTV SLO