Kandidatka liste Sanjska služba Ksenija Korenjak Kramar je bila  gostja MMC-jeve spletne klepetalnice. Foto: MMC RTV SLO
Kandidatka liste Sanjska služba Ksenija Korenjak Kramar je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice. Foto: MMC RTV SLO

Skupina zagovarja zavezo Sanjske službe. Drugače pa smo skupina 7 različnih posameznikov, ki nas je združil žreb. Ključne zaveze pa so spoštovanje pravne države, temeljnih človekovih pravic, enakih možnosti za vse in kvaliteta življenja, ter možnost odpoklica vseh voljenih predstavnikov in soodločanje.

Ksenija Korenjak Kramar je pojasnila, da sama nikoli ni bila politično aktivna. Volitev pa se udeležuje, saj je to naša dolžnost. Bližje pa so ji politične opcije, ki podpirajo odprto družbo. Foto: MMC RTV SLO

Državljanska akcija Sanjska služba je po besedah njenih pobudnikov nastala kot politični eksperiment, s katerim so želijo preveriti tezo, da bi žreb včasih dal boljše izide kot volitve. Sedmerico kandidatov za evropske volitve so javno izžrebali izmed okoli 4000 prijavljenih posameznikov. Na listi Sanjske službe pa so kandidati za razliko od drugih strank tudi bolj "enakovredni", saj želijo, da bi bili njihovi poslanci izvoljeni na podlagi preferenčnih glasov.

V naslednjih dneh se nam pridružite v naši spletni klepetalnici tudi z drugimi nosilci kandidatnih list na prihajajočih evropskih volitvah.

"Ideja je nastala kot odgovor na stanje kjer je cel sistem nastavljen tako, da obnavlja politične elite in vzpostavlja korupcijo. Že Aristotel je rekel, da je edino žreb prava oblika demokracije, saj na volitve vplivajo tisti, ki imajo več denarja," je v klepetalnici MMC-ja razložila Ksenija Korenjak Kramar, kandidatka na listi Sanjske službe.

Na vprašanje ali ni označevanje dela poslanca v Bruslju za "sanjsko službo" bolj kot ne cinizem, saj dobiš lepo plačo za "ne vem kakšno delo že", je pojasnila, da so organizatorji hoteli izpostaviti ta cinizem, "saj poslanec dejansko nikomur ne odgovarja, razen svoji stranki in tja se pošiljajo samo zaslužni predstavniki strank." "Hkrati pa so organizatorji že z žrebom postavili resen eksperiment in od nas izžrebanih pričakujejo uveljavljanje možnosti soodločanja državljanov s pomočjo spletne platforme," je dodala.

Celoten klepet s Ksenijo Korenjak Kramar lahko preberete tukaj

Kandidatka Sanjske liste je še povedala, da ji delo evropskih poslancev ni tuje, saj je spremljala njihovo delo. "Posebej je potrebno izpostaviti in opozoriti na tiste, ki so glasovali za privatizacijo naravnih virov in druge vplive kapitala na temeljne pravice državljanov po dostopnosti do virov, kot so hrana in voda," je o tem, koga izmed dosedanjih slovenskih evropskih kandidatov, bi zaradi njegovih dosežkov še posebej izpostavila, povedala Ksenija Korenjak Kramar, ki se sicer ukvarja s konfliktnim menedžmentom in mediacijo.

Skupina zagovarja zavezo Sanjske službe. Drugače pa smo skupina 7 različnih posameznikov, ki nas je združil žreb. Ključne zaveze pa so spoštovanje pravne države, temeljnih človekovih pravic, enakih možnosti za vse in kvaliteta življenja, ter možnost odpoklica vseh voljenih predstavnikov in soodločanje.