Phil Hogan (levo) je zaradi kršenja protikoronskih ukrepov izgubil zaupanje tudi pri predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Foto: EPA
Phil Hogan (levo) je zaradi kršenja protikoronskih ukrepov izgubil zaupanje tudi pri predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Foto: EPA

Komisar se je zaradi udeležbe na zabavi 19. avgusta znašel pod silovitim pritiskom. Na večerji irskega parlamentarnega golfkluba se je prejšnjo v sredo zbralo več kot 80 izbranih povabljencev – med njimi zdaj že nekdanji minister za kmetijstvo Dara Calleary, vrhovni sodnik, vrsta poslancev in tudi komisar Hogan.

Le dan pred tem je vlada v Dublinu zaradi vse višjega števila na novo okuženih sprejela vrsto dodatnih zaščitnih ukrepov, ki naj bi zajezili epidemijo covida-19. Pri tem je med drugim izrecno poudarila, naj ne bo "nobenih uradnih ali neuradnih dogodkov ali zabav" v hotelskih restavracijah, še posebej ne v Dublinu, kjer se virus širi najhitreje.

Na zabavi več kot dovoljenih 50 ljudi
Kot pa je v četrtek razkril irski časopis Examiner, je na tej večerji za isto mizo sedelo po deset gostov, na zabavi pa je bilo tudi več kot 50 ljudi, kolikor jih še dovoljujejo sedanja pravila. Preiskavo dogodka je sprožila celo policija.

Premier Micheal Martin je Hogana, sicer nekdanjega vladnega ministra, že v soboto zvečer pozval, naj "temeljito premisli o svojem položaju". Pred tem je v Dublinu odstopilo več vidnih funkcionarjev in politikov, premier pa se je v nedeljo tudi odločil, da predčasno s počitnic pokliče člane parlamenta.

A kot je v nedeljo poudaril Hogan, on ne odgovarja irskemu premierju, ampak predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Ta je od njega zahtevala celovito poročilo, ki ji ga je Hogan predložil že v nedeljo zvečer, a je predsednica zahtevala dodatna pojasnila. Tudi ta je očitno niso prepričala.

Namesto njega začasno Dombrovskis

Po odstopu evropskega komisarja za trgovino Phila Hogana bo to funkcijo začasno opravljal izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, je danes v Bruslju sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Irsko je pozvala, naj Bruslju pošlje predlog tako ženske kot moškega kandidata za komisarski položaj.