V Sloveniji naj bi se zamude pojavile le na poletih v Pariz. Foto: BoBo
V Sloveniji naj bi se zamude pojavile le na poletih v Pariz. Foto: BoBo
Vseevropska stavka kontrolorjev letenja

Sindikat kontrolorjev zračnega prometa Evrope (ATCEUC) je začel vseevropsko stavko, ki jo v Sloveniji podpira tudi Samostojni sindikat delavcev kontrole letenja (SSKL).

Potniki, ki nameravajo do petka potovati z letalom, se morajo pripraviti na morebitne nevšečnosti v letalskem prometu. Najhuje naj bi bilo v Franciji in na Portugalskem. V Franciji bo neprekinjena stavka trajala od srede ob 19. uri do petka do 5. ure. Na Portugalskem nameravajo stavkati z dveurnimi obdobji nedela.

Strah pred zmanjševanjem stroškov
Po mnenju nadzornikov zračnega prometa gre za liberalizacijo sektorja, ki naj bi vodila v odpuščanje in slabše delovne razmere. Evropska komisija je namreč sredi lanskega leta sprejela ukrepe za pospešitev reforme evropskega sistema za nadzor zračnega prometa. Z uvedbo t. i. enotnega evropskega neba naj bi znižali stroške, zmanjšali onesnaženje in povečali varnost.

Brez krajšanja zračnih poti
Slovenski kontrolorji letenja iz sindikata SSKL ne bodo stavkali z nedelom, bodo pa med 7. in 14. uro (kontrolorji, ki bodo ta čas delali) svoje nestrinjanje s predvidenimi posegi v dejavnost navigacijskih služb in svojo podporo zahtevam ATCEUC izkazali skozi popolno nefleksibilno sledenje veljavnim pravilom dela, so pojasnili v Kontroli zračnega prometa Slovenije.

Tako npr. ne bo mogoče krajšanje zračnih poti glede na načrtovane zračne poti, s čimer se v normalnem delu na račun letalskih družb bistveno privarčuje tako finančno kot časovno, zavrnili bodo tudi sprejemanje morebitnih dodatnih poletov v svojem zračnem prostoru, za kar bo verjetno obstajala potreba zaradi motenj v evropskem zračnem prostoru zaradi stavke.

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so pojasnili, da bodo leteli v skladu z voznim redom, letenje pa bodo prilagodili razmeram na evropskem nebu.

Vseevropska stavka kontrolorjev letenja