Foto: EPA
Foto: EPA

Ob tem je za prednostne naloge Unije, kot so humanitarna pomoč, podpora mladim in prometna infrastruktura, proračun zagotovil dodatnih 666,5 milijona evrov, so sporočili iz Strasbourga.

Evropski poslanci in poslanke so v okviru prednostnih nalog povečali sredstva za programe in politike Unije, ki so ključni za odpravljanje posledic vojne v Ukrajini in globalnih izzivov ter za podporo mladim, vključno z mladimi kmeti.

Povečali so tudi sredstva za programe, ki prispevajo k okrevanju po pandemiji covida-19, boju proti antisemitizmu in krepitvi prizadevanj za zeleni prehod.

Konkretno povečanja vključujejo 250 milijonov evrov za humanitarno pomoč, 150 milijonov za sosedstvo, razvoj in mednarodno sodelovanje v okviru programa Globalna Evropa, 85 milijonov za program Obzorje Evropa, 30 milijonov za prometno infrastrukturo, 60 milijonov za program Erasmus+, 20 milijonov za program LIFE, 20 milijonov za mlade kmete ter po deset milijonov evrov za mehanizem civilne zaščite EU-ja in vojaško mobilnost.

Proračun, o katerem se je Evropski parlament s Svetom EU-ja dogovoril 11. novembra, so poslanci in poslanke sprejeli s 519 glasovi za, 79 proti in 30 vzdržanimi. Svet EU-ja je dogovor pred tem že potrdil, in sicer v ponedeljek.