Evropski parlament je sprejel resolucijo za zaščito oljk. Foto: BoBo
Evropski parlament je sprejel resolucijo za zaščito oljk. Foto: BoBo
Evropski poslanci
Evropski parlament si prizadeva, da bi vsi, ki so utrpeli škodo zaradi bakterijskega ožiga, prejeli kompenzacijo. Foto: Re

Parlament je tako EU pozval k ukrepom za preprečitev širjenja bakterije Xylella fastidiosa, ki povzroča bakterijski ožig oljk. Omenjena bakterija je trenutno eden najnevarnejših rastlinskih škodljivcev, s katerim se spopada EU. Obsežen izbruh bakterije so na območju Unije prvič odkrili jeseni 2013 na oljkah v pokrajini Lecce na jugu Italije, letos pa v sosednji pokrajini Brindisi in konec aprila tudi v deželi Ligurija.

Bakterija Xylella fastidiosa povzroča sicer predvsem sušenje in propad oljk, a okužbe so odkrili tudi na drugih gojenih in okrasnih rastlinah. Kot so ugotovili do zdaj, se okužba v Italiji širi s pomočjo okuženih rastlin ter s prenašalcem, to je navadno slinarica Phylaenus spumarius, ki je v Evropi splošno razširjena in je navzoča tudi pri nas.

Potencialni prenašalci so tudi druge sesajoče žuželke, ki hrano pretežno srkajo iz ksilema, je še pojasnila uprava za varno hrano.

Na bakterijski ožig je na začetku maja opozorila tudi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zaradi velikega tveganja, da bi bakterijski ožig oljke zaneslo tudi v Slovenijo, je kupce sadilnega materiala oljke in nekaterih drugih vrst opozorila, naj bodo še posebej pozorni na izvor navedenih rastlin.

EP tudi za kompenzacijo
Kot so objavili na spletni strani parlamenta, so pozvali tudi h kompenzaciji izgube prihodka in stroškov, povezanih z zatiranjem bakterije. Evropsko komisijo pa je parlament pozval, naj z vsemi mogočimi sredstvi pomaga pri gospodarskem okrevanju na prizadetih območjih in pridelovalcem nameni spodbude za sprejem zaščitnih ukrepov.

Parlament je resolucijo sprejel s 507 glasovi za, 115 poslancev je bilo proti, 37 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Omejitev uvoza rastlin
Evropski poslanci in poslanke so še pozdravili odločitev EU-ja o omejitvi uvoza rastlin s prizadetih območij v tretjih državah, vključno s prepovedjo uvoza rastlin kavovca iz Kostarike in iz Hondurasa. Ob tem so bili sicer kritični do evropske komisije, češ da se pogosto ne odzove dovolj hitro, da bi preprečila vstop bolezni rastlin v EU.

Da bi zaščitili EU in njegovo ozemlje, bi preučili uradni sistem EU-ja za preverjanje zdravja rastlin, komisija pa se, glede na potrebo, ne bi smela izogniti uvedbi strožjega omejevanja uvoza.