Evropski poslanci podprli umestitev jedrske energije in plina med zelene dejavnosti. Na fotografiji Termoelektrarna Šoštanj. Foto: BoBo
Evropski poslanci podprli umestitev jedrske energije in plina med zelene dejavnosti. Na fotografiji Termoelektrarna Šoštanj. Foto: BoBo

Predlog je močno razdelil članice in javnost, kar se je pokazalo tudi pri glasovanju. Proti vključitvi jedrske energije in plina v taksonomijo je glasovalo 278 evropskih poslancev, medtem ko jih je 328 predlog podprlo. Glasovanja, ki je potekalo v Strasbourgu, se je vzdržalo 33 poslancev.

Evropski parlament se je tako opredelil do resolucije, ki sta jo pripravila odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter za ekonomske in monetarne zadeve. Ta sta nasprotovala uvedbi delegirane uredbe, ki jo je pripravila Evropska komisija in ki jedrsko energijo in zemeljski plin vključuje med tehnologije, ki jih taksonomija določa kot trajnostne.

Delegirani akt bi začel veljati 1. januarja 2023

Če do 11. julija niti Evropski parlament niti Svet ne bosta zavrnila predloga, bo delegirani akt o taksonomiji začel veljati 1. januarja prihodnje leto. Taksonomija je kot sistem označevanja trajnostnih naložb predvsem vodnik za finančne vlagatelje pri odločanju o naložbah v zelene dejavnosti, s čimer naj bi pomagali EU-ju, da bi do leta 2050 dosegel cilj ničelnih emisij toplogrednih plinov.

Vključitev je časovno omejena

Komisija, ki je pripravila delegirano uredbo, namreč meni, da imajo v času zelenega prehoda zasebne naložbe v dejavnosti, povezane z jedrsko energijo in plinom, pomembno vlogo. Zato je predlagala, da se nekatere dejavnosti, povezane s plinom iz fosilnih virov in jedrsko energijo, vključijo med prehodne dejavnosti, ki prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb.

Vključitev je sicer časovno omejena, zanjo pa veljajo posebni pogoji in zahteve glede preglednosti, pojasnjujejo na komisiji.

Okoljske organizacije kritične

Okoljske organizacije in nekateri evropski zakonodajalci so delegirano uredbo močno kritizirali, saj so menili, da bi z uvrstitvijo jedrske energije in plina med zelene dejavnosti lahko še poglobili odvisnost EU-ja od uvoza ruskih energentov.

Podporniki uredbe pa so trdili, da bi njena zavrnitev pomenila še višje cene energentov, kar bi otežilo izhod iz premoga.

Nemčija, Luksemburg in Avstrija bi šli na sodišče

Predlogu so ostro nasprotovali Nemčija, Luksemburg in Avstrija. Avstrija je napovedala, da je pripravljena akt, če bosta jedrska energija in plin obveljala za zeleni naložbi, izpodbijati na Sodišču EU-ja.

Francija, ki je močno odvisna od jedrske energije, Finska in več članic iz srednje in vzhodne Evrope pa so opredelitev jedrske energije kot zelene podpirale.

Zelena energija?

Slovenija podprla predlog

Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska so Evropsko komisijo pozvale, naj spremeni predlog glede uvrstitve nekaterih plinskih projektov med zelene, saj da ni dovolj znanstvenih dokazov za vključitev plina v okvir taksonomije. Nemčija, ki je močno odvisna od plina, je pozneje delegirano uredbo podprla.

Umestitev jedrske energije in plina med zelene dejavnosti sta podpirali tudi Češka, ki je ravno prevzela predsedstvo EU-ja, in Slovenija.

K podpori delegirane uredbe so pozvali tudi v Društvu jedrskih strokovnjakov Slovenije. V torkovi razpravi glede taksonomije je slovenski evropski poslanec Franc Bogovič (SLS) menil, da bi bila izključitev jedrske energije iz taksonomije škodljiva za potrošnike, okolje in gospodarstvo.

Avstrija in Luksemburg v tožbo

Po sprejetju uredbe sta Avstrija in Luksemburg potrdila, da bosta umestitev jedrske energije in plina med zelene dejavnosti izpodbijala na Sodišču EU-ja.

Luksemburški minister za energijo Claude Turmes je tvitnil, da bosta državi vložili tožbo. Njegova avstrijska kolegica Leonore Gewessler pa je medtem na Twitterju zapisala, da bo Avstrija takoj, ko bo uredba začela veljati, na Sodišče EU-ja vložila že pripravljeno dokumentacijo za razveljavitev uredbe. Ob tem je dodala, da bo za tožbo poskušala pridobiti več zaveznikov.

Če do 11. julija niti Evropski parlament niti svet ne bosta zavrnila predloga, bo delegirani akt o taksonomiji začel veljati 1. januarja prihodnje leto. Taksonomija je kot sistem označevanja trajnostnih naložb predvsem vodnik za finančne vlagatelje pri odločanju o naložbah v zelene dejavnosti, s čimer naj bi pomagali EU-ju, da bi do leta 2050 dosegel cilj ničelnih emisij toplogrednih plinov.