V Strasbourgu so potrdili sodbo najvišjega francoskega sodišča, ki dovoljuje, da se po odločitvi zdravnika prekine zdravljanje oz. hranjenje pacienta v komi. Foto: Reuters
V Strasbourgu so potrdili sodbo najvišjega francoskega sodišča, ki dovoljuje, da se po odločitvi zdravnika prekine zdravljanje oz. hranjenje pacienta v komi. Foto: Reuters

V Franciji razvpiti primer tako dobiva epilog. Vincent Lambert je v komi že sedem let, potem ko se je hudo ponesrečil v motoristični nesreči in postal tudi tetraplegik. Lambertova družina se je razklala glede vprašanja, ali naj ga ohranjajo pri življenju ali ne.

Podlaga zakon o pasivni evtanaziji
Razvila se je ostra debata: čeprav je v Franciji evtanazija nezakonita, zdravniki vendarle lahko prekinejo zdravljenje v skladu z zakonom iz leta 2005, ki se ga je oprijel vzdevek "pasivna evtanazija." Lani je najvišje sodišče v Franciji razsodilo, da prekinitev intravenoznega hranjenja ne krši evropskih zakonov o človekovih pravicah in zdaj je to sodbo potrdilo tudi najvišje evropsko sodišče v Strasbourgu.

Odločitev je sprejel zdravnik, ki to tudi izvede
Zdaj 39-letni Vincent Lambert je ostajal pri življenju zaradi intravenoznega hranjenja. Žena Rachel in nekateri njegovi bratje so se strinjali s priporočilom zdravnika, da se njegovo zdravljenje prekine in s tem dopusti njegovo smrt, saj ni bilo upanja na okrevanje. Nasprotno so Lambertovi starši in sestre vztrajali pri ohranjanju življenja ter tudi vodili pravni boj proti odklopu z aparatov.

Francoski zdravniki iz bolnišnice v Reimsu, kjer je že vseh sedem let v komi Vincent Lambert, so sicer pričali, da je lani pokazal znake upiranja ob poskusu zdravljenja. Nekdanji vodja primera zdravnik Jean Paillot je v pričanju poudaril: "Odločitev je sprejel zdravnik, ne družina, in jo lahko izvede samo zdravnik."

Pomoč pri samomoru je zakonita v Švici, Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, pa tudi v nekaterih ameriških zveznih državah, kot so Vermont, Oregon in Washington.