Pandemija je nekatere sektorje, na primer turizem, prizadela precej bolj kot druge. Nekateri, na primer digitalne tehnologije, pa imajo od nje koristi. Foto: Reuters
Pandemija je nekatere sektorje, na primer turizem, prizadela precej bolj kot druge. Nekateri, na primer digitalne tehnologije, pa imajo od nje koristi. Foto: Reuters

Šef evroskupine, irski finančni minister Pashal Donohoe je poudaril, da skupna izjava, ki so jo sprejeli ministri, izraža enotnost in odločenost v boju proti pandemiji in pri spoprijemanju z gospodarskimi posledicami z vsemi sredstvi, ki so na voljo. "Za zdaj in dokler bo prevladovala pereča zdravstvena kriza, ostajajo obsežni fiskalni ukrepi, nujni za zaščito državljanov in podjetij," piše v izjavi. Donohoe je sicer ob tem opozoril, da bo, ko bo okrevanje trdno, treba nasloviti tudi izzive povečane ravni javnega dolga.

Izjava ministrov je po besedah evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija koherentna z javnofinančnimi smernicami, ki jih je na začetku meseca sprejela komisija. Te nakazujejo, da bo Unija maksimalno odstopanje od proračunskih pravil, uvedeno ob začetku pandemije, ohranila še vse leto 2022. Zdaj je predvideno do konca tega leta. Odločitve se sicer pričakujejo čez nekaj mesecev.

Finančni ministri držav v območju evra so virtualno razpravljali o vplivu pandemije novega koronavirusa na različne gospodarske sektorje in o strukturnih spremembah, ki jih lahko ta povzroči, ter pregledali fiskalne ukrepe v podporo članicam pri spoprijemanju s covidom-19. Pandemija je nekatere sektorje, na primer turizem, prizadela precej bolj kot druge. Nekateri, na primer digitalne tehnologije, pa imajo od nje koristi. Razlike med sektorji so ogromne in verjetno bodo trajale dolgo, je poudaril komisar Gentiloni.

Nujnost prehoda na sektorsko usmerjene ukrepe

Ministri so sicer že pretekli mesec razpravljali o težkih odločitvah, ki bodo, ko bo okrevanje trdno, potrebne ob prehodu s sedanjih začasnih fiskalnih ukrepov v podporo državam pri spoprijemanju s pandemijo, kot je maksimalna prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh, k ukrepom, ki bodo usmerjeni v posamezne sektorje in območja.

Evroskupina je obravnavala tudi deveto poročilo o razmerah v Grčiji po koncu programa pomoči državi. V razširjeni sestavi, ki vključuje vse članice Unije, pa so izmenjali poglede o krepitvi mednarodne vloge evra v sklopu priprav na evrski vrh, ki bo 26. marca. Slovenijo je zastopal minister Andrej Šircelj.